Antena Meniu Search
x

Video Cât costă un borcan de murături la un târg tradiţional de toamnă. Românii dau bani grei pe acest produs de la tarabe

A început sezonul murăturilor. Este din nou aceea perioadă din an în care gospodinele pregătesc cămările pentru lungile luni de iarnă. Aşa că în toate pieţele şi la târgurile de toamnă este forfotă mare. Producătorii au oferte pentru toate buzunarele şi uneori le dau clienţilor chiar sfaturi şi reţete. La tarabe, se găsesc şi borcane cu murături de-a gata, pentru cei care nu pot sau nu vor să pună singuri conserve. Un lucru este cert: murăturile nu trebuie sa ne lipsească din cămară, pentru că sunt gustoase dar şi foarte sănătoase, spun nutriționiștii.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 04.10.2023, 18:44

Vezi și

Forfotă mare în această perioadă la tarabele cu legume bune de pus la murat. Se caută gogonele, pepeni şi castraveţi şi nimeni nu pleacă din piaţă cu sacoşa goală.

Castraveţii muraţi, la mare căutare 

Bărbat: Am luat nişte harbuzi (pepeni), vreau să iau şi nişte gogonele, castraveţi. Ce să facem, ne pregătim de iarnă.

Clara Mihociu, reporter Observator: Când vine vorba de murături, dincolo de pepeni şi gogonele, cei mai căutaţi sunt fără îndoială castraveţii de pus la murat pe timp de iarnă. Sunt anul acesta şi cei mai rentabili. Dacă anul trecut dădeam 7 lei pe un kilogram de castraveţi, anul acesta îl găsim şi cu 2 sau cel mult 3 lei pe kilogram.

Pe acelaşi subiect

Preţurile sunt mai mari la târgurile de toamnă

La târgurile de toamnă, produsele sunt însă ceva mai scumpe.

Clara Mihociu, reporter Observator: E preţul un pic mai mare pentru că sunt toate crescute ca acasă?

Producător: Preţurile sunt raportate la munca pe care o depunem, noi cel puţin aşa le practicăm şi le spunem tuturor că sunt preţuri de muncă.

Nu lipsesc însă ofertele speciale. 

Producător: Se caută ciuperci pentru pus la cămără. În această perioadă avem şi oferta 5 plus 1, adică la 5 kilograme, un kilogram e gratis. 

Cât costă un borcan de murături

Alți producători ne învaţă cum să punem murăturile, iar pentru cine nu are timp sau îndemânare, se găsesc şi de-a gata.

Bărbat: Începem cu 2-3 frunze de ţelină. Câteva bucăţele de morcovi, câteva bucăţele de ţelină şi neapărat usturoiul şi hreanul.

Clara Mihociu, reporter Observator: Secretul pentru gust?

Bărbat: Da. După care începem să umplem borcanul.

Clara Mihociu, reporter Observator: Un astfel de recipient cu o cantitate de 5 kilograme de legume murate, vorbim despre un mix, costă 50 de lei, în timp ce gogoşarii, tot gata muraţi, costă 75 de lei. Preţurile sunt aceleaşi ca anul trecut. 

Clara Mihociu, reporter Observator: Merg la orice?

Florin Vechiu, producător local: Orice, tot felul de tocane, friptură, tot felul de mâncăruri tradiţionale.

Murăturile naturale, pline în probiotice bune pentru stomac

Iar pe lângă gustul desăvârşit, murăturile sunt şi foarte sănătoase, spun nutriţioniştii.

Ionuţ Ignat, nutriţionist: Clasicele murături româneşti, şi aici discutăm în speţă de cele în saramură, sunt o reală minune nutriţională, pentru că ele constituie probiotice.

Cumpărate de-a gata sau puse după reţetele proprii, un lucru este cert, murăturile nu pot lipsi din cămară.

La târgurile de toamnă, produsele sunt însă ceva mai scumpe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Cât costă un borcan de murături la un târg tradiţional de toamnă. Românii dau bani grei pe acest produs de la tarabe