Antena Meniu Search
x

Video Un spital mare din România a rămas fără cardiologi. Colaboratorii refuză să mai vadă pacienţi în afara programului

Spital Judeţean de Urgenţă interzis cardiacilor! Bolnavii de inimă din Prahova riscă să nu fie trataţi de un specialist dacă ajung la camera de gardă. De aproape un an, unitatea medicală duce lipsă acută de cardiologi. Doctorii colaboratori, care sunt plătiţi cu ora, au ajuns să refuze pacienţii dacă aceştia ajung după ce îşi încheie programul. 

de Redactia Observator

la 06.02.2023, 20:12

Vezi și

Joi, 19 ianuarie, ora 18.00. O femeie de 73 de ani care nu se simte bine ajunge la secţia de Primiri Urgenţe a Spitalului din Ploieşti. E consultată de un specialist de la Boli Interne. E nevoie însă şi de opinia unui cardiolog, care nu e de găsit. Pe fişa medicală scrie clar: "Doctoriţa afirmă că este ora 20:00 şi este plătită la oră şi nu este angajata spitalului. Refuză să vadă pacientul" .

Criză de medici. Nimeni de gardă la Cardiologie şi Neurologie

Alt pacient, de 70 de ani, aceeaşi situaţie. Nu e nimeni de gardă nici la Cardiologie, nici la Neurologie. "Două secţii mari, grele, unice pe judeţ şi am avut o hemoragie de medici care fie au plecat în ţară, cum e cazul şi la Cardiologie, fie au plecat în privat", spune Bogdan Nica, manager Spitalul Judeţean Ploieşti.

Situaţia persistă de anul trecut, când patru medici şi-au dat demisia. Atunci, 11 zile nu a fost nimeni de gardă care să se ocupe de cei cu probleme la inimă. În acest moment, sunt trei medici angajaţi şi doi colaboratori la secţia de Cardiologie. Ar mai fi nevoie de încă 10 cadre medicale. 

Pe acelaşi subiect

"Noi am avut posturile blocate şi singura posibilitate ca să reuşim să asigurăm la cotă de avarie asistenţă medicală de specialitate a fost să încheiem contracte de prestări servicii. Am mare nevoie şi de un medic pe chirurgie vasculară, să pot să închid o linie de gardă. La Urologie ar mai fi nevoie, la Nefrologie, la Hematologie", adaugă Bogdan Nica, manager Spitalul Judeţean Ploieşti.

Medici chemaţi la muncă după ture de 30 de ore

În situaţii extreme, titularii pe post sunt chemaţi de acasă, chiar dacă vin după ture de 30 de ore. "Este foarte greu, mai ales că programul începe dimineaţa la 08:00, la ora 02:00 începe garda, se termină a doua zi la ora 08:00 şi începe o nouă zi, o nouă tură de zi care durează până la ora 14.00", spune Andrei Ilinca, director medical.

Iar riscurile sunt pe măsură. "Să ţii un medic cu foarte multe consultaţii foarte multe ore, îi creezi cât se poate de clar condiţia de a greşi", susţine Bogdan Nica, manager Spitalul Judeţean Ploieşti. "Ne doare. În primul rând, pe cei care lucrăm aici... Cu ajutorul celor de la UPU avem modificări astfel încât să funcţionăm şi să nu oprim activitatea pe secţia de cardiologie", spune Marian Albu, şef secţie Cardiologie.

Conducerea spitalului încearcă să atragă specialişti plătindu-le cazarea, oferind primă de instalare şi bonusuri pentru orele suplimentare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Sanatate » Un spital mare din România a rămas fără cardiologi. Colaboratorii refuză să mai vadă pacienţi în afara programului