Antena Meniu Search
x

Video Cât vom plăti pentru energie și gaz în luna aprilie, dacă Guvernul decide să prelungească actuala schemă de compensare

O nouă zi, noi propuneri pentru a stopa haosul din energie. De data asta, Guvernul vrea să compenseze și facturile din aprile. Potrivit unor surse politice, actuala schemă va fi prelungită cel puţin pentru o lună, timp în care Guvernul va discuta cu Comisia Europeană reglementarea prețurilor.

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 22.02.2022, 21:20

Vezi și

Până ieri, variantele luate în calcul erau reducerea TVA-ului şi vouchere pentru vulnerabili. Azi, guvernanţii s-au răzgândit. Vor să prelungească schema de compensare şi plafonare şi pentru luna aprilie.

Florin Cîţu, preşedintele PNL: ”Dacă nu sunt gata măsurile pentru sectorul energetic, cea mai bună variantă este ca preţurile să rămână aşa cum sunt acum”.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Facturile nu vor creşte sub nicio formă”.

Maximum 0,8 lei pe kwh la curent şi 0,31 lei pe kwh la gaze. Atât ar urma să plătim şi în aprilie. La compensare pot spera doar cei care se vor încadra într-un anumit consum.

Pe acelaşi subiect

Lucia Cujbă, reporter Observator: ”Condiţiile rămân aceleaşi. La gaze, pentru un consum de până în 300 de mc, veţi avea un preţ final, compensat, de 22 de bani pe kWh. La curent, în cazul unui consum de cel mult 500 de kWh, veţi primi o reducere de 29 de bani. Preţul final va fi de 68 de bani/kWh”.

Guvernul intenționează să reglementeze prețul la energi

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: ”Compensarea şi plafonarea este cea care e cel mai puţin avantajoasă pentru consumatori. Cel puţin dacă vorbim pentru gaze naturale. Este şi schema care implică cele mai puţine resurse de la bugetul de stat”.

După luna aprilie, Coaliţia vrea să revenim la situaţia de dinainte de 2021. Intenționează să reglementeze prețul la energie pentru consumatorii casnici.

Dumitru Chisăliţă, expert în energie:Nu o să fie foarte uşor să strici nişte contacte încheiate în mod legal şi după aceea să închei alte contracte. Părerea mea e că o să fie o problemă majoră”.

În ce condiții poate fi făcută reglementarea pe piața de energie

Reglementarea nu se va putea face pentru o perioadă mai mare de 1 an. Bineînţeles, e nevoie de acordul Uniunii Europene.

Lucia Cujbă, reporter Observator: ”Pe lângă reglementare şi prelungirea schemei de plafonare şi compensare, Coaliţia a agreat ca, în cazul contractelor pe termen lung la energie, să fie plătit un avans de minimum 20%. O măsură care ar urma să elimine posibilitatea speculei. Experţii spun însă că furnizorii vor fi încurajaţi să încheie contracte pe termen cât mai scurt”.

Decizie finală urmează să fie anunţată de Guvern.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Cât vom plăti pentru energie și gaz în luna aprilie, dacă Guvernul decide să prelungească actuala schemă de compensare