Antena Meniu Search
x

Video Cât economiseşte, pe lună, o familie cu doi copii care alege să bea apă de la robinet în loc de apă îmbuteliată

Nu mai vrem să dăm banii şi pe apa cea de toate zilele. Aşa că tot mai mulţi români dau apa de la raft pe cea de la chiuvetă ca să nu le intre bugetul la apă de tot. Cifrele sunt clare: consumul de apă îmbuteliată a scăzut considerabil şi filtrele au revenit la modă.

Alin Stan
de Alin Stan

la 31.03.2023, 20:15

Vezi și

După scumpirile din ultima vreme, Manuela a redescoperit apa de la robinet. De câteva luni, nu mai vine încărcată cu bidoane de apă de la supermarket, ci şi-a instalat la robinet un filtru. "Nu am considerat oportun să mai cumpăr apă din supermarket. Îmi doream o apă pură şi curată, astfel încât să-mi protejez sănătatea, dar şi să economisesc bani. Aş putea să spun că am economisit în jur de 150 de lei pe luna, cost pe care l-am alocat către plăţile de facturi", a declarat Manuela.

Apa de la robinet costă între 5 şi 7 lei metrul cub

O familie cu doi copii consumă lunar aproximativ 180 de litri de apă, iar costurile depăşesc 400 de lei. Din acest motiv, procentul celor care consumă apă îmbuteliată a scăzut de la 58%, cât era în urmă cu doi ani, la 45%. În prezent, pe rafturile din magazine o sticlă de apă la un litru costă în medie 1.7 lei, în funcţie de producător şi de tipul de apă: de masă, de izvor sau minerală. Un litru de apă de la izvor porneşte de la sub 0,20 de bani şi ajunge la raft la un preţ de 6 ori mai mare.

"În primul rând, cheltuielile de transport au crescut foarte mult. O altă componentă este creşterea salarială. Preţul de cost este în jur de 20 de bani pe litru şi ajunge la consumatorul final la peste 1 leu pe litru", a declarat Florin Dănilă, producător de apă. Apa de la robinet costă între 5 şi 7 lei metrul cub, ceea ce înseamnă că plătim pentru un litru între 0,50 şi 0,70 de bani.  

"Diferenţa de preţ este una enormă. Dacă la noi un litru este de 0,60 de bani, la alimentară este 2-3-5-6 lei doi litri de apă", a declarat Ilie Vlaicu, preşedinte ARA. Vânzările tot mai mici şi cheltuielile mari au închis deja câţiva producători. "Numai în ultimul an a crescut cu aproape 40% preţul la apă îmbuteliată datorită creşterii preţurilor la energie electrică, la combustibil. Se vede în piaţă deja. Preţurile sunt mai mari", a declarat George Ristea, APRIA.

Medicul Mihail Pautov bea apa de la robinet si la provocarea telespectatorilor a testat apa din mai multe locatii. "Dacă ne uităm pe analize din punct de vedere microbiologic, nu a fost nicio problemă. Deci nu ai găsit nicio bacterie în apă? Niciun fel de bacterie. Nici la mine acasă? Nicăieri! Toate sunt zero. Ce zici de miros? Uneori apa de acasă are un miros de clor Are miros de clor. Corul până la urmă este cel care ne asigură aspectul sanitar al apei", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA. Însă 1 din 2 români consideră că apa de la robinet nu e potabilă dacă nu este şi filtrată. Cu 2.500 de izvoare şi 60% din apele minerale din Europa, România este una dintre ţările cu cele mai bogate resurse subterane de apă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Cât economiseşte, pe lună, o familie cu doi copii care alege să bea apă de la robinet în loc de apă îmbuteliată