Video Cât gaz va scoate România din zăcământul Neptun Deep. Romgaz, OMV Petrom și Transgaz au bătut palma
România este mai aproape de independența energetică. De azi au început lucrările la conducta de 300 de kilometri care va aduce gazul din Marea Neagră. Resursele vor fi scoase peste 3 ani din cel bogat zăcământ românesc - Neptun Deep. Perimetrul are gaz cât pentru 9 ani la consumul de acum.
Romgaz, OMV Petrom și Transgaz au bătut palma. Începe construcția unui gazoduct de 500 de milioane de euro care va transporta gazele din Marea Negră. O companie din Turcia se ocupă de lucrări.
Lucia Cujbă, reporter Observator: Zăcământul din mare - Neptun Deep - conţine, potrivit ultimelor estimări, 100 de miliarde de metri cubi de gaze. Producția va fi suficientă pentru a ne acoperi consumul anual, dar şi pentru a exporta. Exploatarea va începe în 2027 şi va fi făcută de Romgaz şi OMV Petrom. Gazul va fi transportat prin această conductă, din Tuzla, către Podișor, județul Giurgiu.
Marian Neacşu, vicepremier: Un asemenea gazoduct înseamnă mai multă prosperitate pentru toate zonele prin care va trece. Vor fi stimulate investițiile private, va produce un raport de venituri suplimentare pentru localitățile traversate, va alimenta cu gaze circa 200.000 de locuitori și sute de instituții publice.
Gazoductul de la țărmul Mării Negre la Podișor se va uni cu o altă conductă a Transgaz. Ţeava va duce surplusul de gaz în Europa, la export
- Încep lucrările la gazoductul de 500 de milioane de euro care va transporta gazele din mare. Va avea 300 de km şi...
- OMV Petrom anunţă cea mare descoperire de țiței și gaze din ultimele decenii. Unde se află resursele
- Ideea nebunească a UE. De ce vrea să stocheze gaze naturale în Ucraina pentru la iarnă, deşi e război în ţară
Ion Sterian, director general Transgaz: Acest gazoduct va prelua și o parte din gazele din zona Mării Caspice, în special din Azerbaidjan, va prelua și gazele din terminalele LNG. România va deveni, la nivelul anului 2027, un hub foarte important în Europa Centrală și de Est și Balcani.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Cred că provocările din ultimii ani, de la războiul din Ucraina, până la criza energetică subliniază, încă o dată, importanţa acestui proiect pentru toți românii.
Specialiştii spun însă că există riscul ca zăcămntul să nu poată acoperi nici măcar consumul.
Ion Sterian, director general Transgaz: Consumul României se va dubla și nici gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente pentru la consumul care va fi în România la orizontul 2027-2028.
Fiecare dintre cele două companii implicate în megaproiectul Neptun Deep ar urma să investească câte două miliarde de euro. Statul va împărţi veniturile cu OMV şi Romgaz în proporţie de 60-40%. O decizie finală de investiție este încă așteptată din partea OMV. Anunţul va fi făcut săptămâna viitoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰