Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cât plătim de fapt pentru coşul zilnic? Avem preţuri mici, dar şi unul dintre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană

Avem sau nu cea mai ieftină mâncare din Uniunea Europeană? Aceasta este întrebarea, iar răspunsul premierului Florin Cîţu, postat pe Facebook, a nemulţumit sute de oameni care i-au lăsat comentarii. Datele EUROSTAT arată că, într-adevăr, plătim mai puţin decât alţi europeni pe coşul zilnic de alimente. Diferenţa o face însă puterea de cumpărare. Avem unul dintre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană. În plus, mâncăm mai ieftin, dar şi mai prost calitativ.

de Claudiu Loghin

la 24.06.2021 , 21:30

Pentru avedea cât de mult se potriveşte socoteala din statisticile EUROSTAT cu cea de la raft, am mers la cumpărături. În Braşov, preţul pentru 10 ouă este de 6 lei, iar un kg de roşii se vinde cu 4,9 lei. Comparăm cu preţurile din Italia, ţară aflată pe locul 15 în topul veniturilor la nivel european şi în care trăieşte cea mai mare comunitate de români: zece ouă costă aproximativ 1 euro şi 70 de bani, ceea ce înseamnă aproximativ 8 lei. Preţul roşiilor pleacă de la 1,38, ceea ce înseamnă 6 lei în bani româneşti.

Şi la carne s-ar simţi o diferenţă. La noi un kg de carne de pui costă 18,5 lei iar un kg de carne de porc, în medie, 20 de lei. În Italia, kilogramul de carne de pui costă 5 euro, asta înseamnă în bani româneşti, 24 de lei. Tot cinci euro, adică aproximativ 24 de lei dau italienii şi pe un kilogram de carne de porc. Dar diavolul stă în detalii.

De ce nu simţim totuşi avantajele preţurilor mai scăzute decât la alţii? Diferenţa o face puterea de cumpărare. Mai exact, câte mâncare ne permitem să cumpărăm cu salariile pe care le avem.

Vezi și

Tot Eurostat arată că avem unul dintre cele mai mici salarii minime din Uniune, 458 de euro pe lună. Mai puţin decât noi mai câştigă doar vecinii din Ungaria şi Bulgaria. Dacă la noi, cu salariul minim îţi poţi cumpăra într-o lună - o jumătate de porc, cu salariul minim, un italian îşi poate cumpăra în fiecare lună un porc întreg.

Pe acelaşi subiect

Mâncarea mai ieftină înseamnă şi că mâncăm mai prost

Mircea Coşea, economist: Este o calitate mai slabă a produselor, pe care marii producători o fac pentru ţările din Est, tocmai pentru a avea preţuri mai mici pentru a putea fi acoperite de veniturile mai mici.

Cu preţurile mici de la noi, se laudă şi premierul Florin Cîţu, într-o postare pe contul de Facebook al Guvernului. Majoritatea reacţiilor sunt de furie. Şi economiştii îi mai potolesc entuziasmul premierului. Aşa mici cum sunt, preţurile tot cresc.

Mircea Coşea, economist: Orice cetăţean al României care coboară din turnul de fildeş al guvernului şi se duce la şapte dimineaţa într-o piaţă, într-un magazin sau într-un supermarket, o să constate că nici pe departe nu este un fake news.

Cele mai recente statistici arată că, în fiecare lună, cheltuim pe mâncare mai bine de o treime din salariu.

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Cât plătim de fapt pentru coşul zilnic? Avem preţuri mici, dar şi unul dintre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană