Antena Meniu Search
x

Câte zile libere au angajaţii români, în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte. Drepturile celor care sunt chemaţi totuşi la muncă

Zile libere legale 2024. Cu ocazia zilei de 1 Mai şi a sărbătorilor Pascale, angajaţii din România vor avea parte de o minivacanţă de patru sau şase zile. Care sunt datele libere din ţara noastră, când nu trebuie să mergem la locul de muncă? Iată şi ce se întâmplă dacă angajatorul nu pune la dispoziţia angajaţilor zilele libere prevăzute de legislaţia României.

de Redactia Observator

la 20.04.2024, 14:51

angajati la birou locuri de munca
Drepturile celor care sunt chemaţi totuşi la muncă - Profimedia

Zile libere de la locul de muncă. În prima jumătate a lunii mai, românii care lucrează la stat sau la privat vor avea parte de o minivacanţă de patru sau şase zile, ca urmare a faptului că urmează sărbătorirea zilei Muncii şi a Paştelui.

Când e minivacanţa de 1 Mai şi Paşte

Ziua de 1 mai (ziua Muncii) va pica într-o zi de miercuri şi va fi zi liberă legală, în timp ce bugetarii vor beneficia şi de ziua de 2 mai ca zi liberă pentru a putea face punte între 1 mai şi 3 mai.

În plus ziua de 3 mai va fi zi liberă cu ocazia sărbătorii Vinerea Mare, ziua de 5 mai este sărbătorit Paştele Ortodox va fi liberă pentru că este duminică, ziua de 6 mai este a doua zi de Paşte care va fi considerată, de asemenea, liberă.

Pe acelaşi subiect

Zilele libere în anul 2024 sunt:

  • 1 mai(duminică) - Ziua Muncii
  • 1 iunie ( sâmbătă – Ziua Copilului);
  • 23 iunie (duminică - Rusalii);
  • 24 iunie (luni - a doua zi de Rusalii);
  • 15 august (joi - Sfânta Maria);
  • 30 noiembrie (sâmbătă – Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (duminică - Ziua Naţională a României);
  • 25 şi 26 decembrie (miercuri şi joi - prima şi a doua zi de Crăciun).

În acest an, cei care lucrează la stat vor avea în plus; zilele de 2 mai, 16 august şi 27 decembrie 2024 libere, cu scopul de a crea punţi între zilele deja libere şi weekenduri. Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Ce drepturi au angajaţii care nu primesc zilele libere legale

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 9 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Câte zile libere au angajaţii români, în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte. Drepturile celor care sunt chemaţi totuşi la muncă