Antena Meniu Search
x

Video Câți bani primește un deținut care lucrează. Are voie să păstreze doar 40% din venituri

Aproape trei milioane de euro într-un an. Atât a încasat penitenciarul din Timişoara din munca deţinuţilor. În fiecare zi, sute de oameni pleacă la lucru la diferite companii din oraş sau meșteresc în atelierele din spaţiul de detenţie. Iar beneficiile sunt pe măsură - bani şi chiar zile scăzute din pedepasă.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 28.06.2024 , 09:51

Echipa Observator a intrat în Penitenciarul din Timișoara unde a găsit inclusiv un platou de televiziune. Şi, bineînţeles, pe toată lumea la muncă. "E ora 15, iar multe dintre aceste celule sunt goale acum. Din cei 1000 de deţinuţi de la penitenciarul Timişoara, mai bine de jumătate sunt la muncă".  

Disciplinați, punctuali și serioși. Detinuții sunt, în prezent, cea mai râvnită forță de muncă. Lucrează în fabrici, construcții, în sere, în ferme, pe străzi, oriunde e nevoie. O companie din industria auto are chiar un atelier în incinta penitenciarului din Timişoara.  

Deţinut: Eu mașetez, băieţii leagă şi băiatul din faţă e cu logistica. 

Vezi și

Reporter: Jobul vei încerca să îl păstrezi şi după eliberare?

Pe acelaşi subiect

Deţinut: Dacă se poate da, bineînţeles. Dacă pot să mă angajez la firma asta cu mare drag că îmi place şi am prins drag de munca asta. 

Dacă în atelierul unde se produc curele pentru maşini, deţinuţii sunt păziți, alții lucrează în regim deschis, fără supraveghere. La fel ca orice angajat, care pleacă dimineaţa la serviciu şi se întoarce apoi acasă. "Nu suntem supravegheaţi, suntem vizitaţi ocazional de cei de la penitenciar în schimbul muncii mele primesc zile, câştig bani. Câţi bani ai făcut? Ajungi pe la 1.200 de lei pe lună, cam aşa. Recompense primim, suplimentarea dreptului la vizită şi pachet, permisiune de ieşire din penitenciar, de curând am primit trei zile recompensă". 

Ce beneficii au deţinuţii care lucrează

Adică, trei zile a fost acasă, cu familia şi prietenii. Deţinuţii nu sunt obligați să muncească, dar au devenit conștienți de importanța beneficiilor pe care le au. Așa a devenit penitenciarul Timişoara lider la veniturile încasate din munca lor. "La nivelul anului trecut discutăm de o sumă de aproximativ 3 milioane de euro, iar anul acesta avem venituri încasate de 1,5 milioane de euro. Din banii pe care îi primesc deţinuţii, 60% revine la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, iar 40% revin deţinuţilor", a declarat Liviu Marica, directorul Penitenciarului Timişoara. 

Cei care rămân în penitenciar, lucrează în folosul instituţiei. Nu primesc bani, dar li se scade din pedeapsă. Aurel Oglincea muncește la bibliotecă. Ispăsește o pedeapsă de 18 ani pentru omor. Ştie exact câte zile-câștig a adunat, ca să ajungă mai repede în fața comisiei de eliberare. "Sincer să fiu, 998 de zile adunate în13 ani".

În camera alăturată se creează. Ionuţ a acumulat până acum 500 de zile, care îi vor fi scăzute din pedeapsă. "Ştiam că sunt îndemânatic, dar nu că am atâta răbdare". 

Penitenciarul Timişoara are şi radio televiziune. Din platoul de știri plecau informații de la reporterii și prezentatorii de după gratii. Momentan camerele și luminile sunt stinse, iar posturile disponibile pentru că cei care le ocupau au fost eliberate. Penitenciarul mai are propria fermă de animale, sere, dar şi o fabrică de brânzeturi. În total, peste 300 de deţinuţi lucrează între 8 şi 10 ore pe zi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Stiri economice » Câți bani primește un deținut care lucrează. Are voie să păstreze doar 40% din venituri