Antena Meniu Search
x

Video Angajaţii din penitenciare ies în stradă. Oamenii se plâng că legea salarizării nu a mai fost actualizată de şapte ani

Continuă seria protestelor din ţara noastră, de această dată în rândul angajaţilor din penitenciare. Zeci de poliţişti din Aiud şi Oradea au manifestat în faţa Centrelor de Detenţie. Vor aplicarea legii salarizării, care nu a mai fost actualizată de şapte ani, dar şi deblocarea normelor de hrană şi echipament. Dacă Guvernanţii nu vor lua măsuri, agenţii sunt decişi să intre în grevă generală, începând cu luna mai. 

de Georgiana Botez

la 05.04.2024, 08:45

Vezi și

30 de angajaţi ai Penitenciarului din Oradea şi-au strigat timp de două ore nemulţumirile legate de condiţiile de muncă. O altă supărare pe care aceştia o au este legată de legea salarizării - lege blocată încă din anul 2017.

Angajaţii din penitenciare ies în stradă

Călin Ardeleanu, lider SILPO: Dorim ca acele salarii de plecare pe care le avem în momentul de faţă, aproximativ 500 de lei pentru un agent, respectiv 900 de lei pentru un ofiţer, să fie actualizate după legea salarizării. O altă revendicare a noastră este revendicarea normei de hrană, la nivelul actual. Acea normă de hrană nu mai acoperă valorile actuale. Nu mai poţi cu acea normă de hrană pe zi, să cumperi un meniul al zilei. 

Practic, pentru masa zilnică dintr-o zi muncită, angajaţii din Penitenciare primesc 30 de lei. Sumă care nu a mai fost modificată de mai bine de 7 ani. 

Pe acelaşi subiect

Călin Ardeleanu, lider SILPO: ​În condiţiile în care foarte mulţi colegi de-ai noştri lucrează în schimburi şi este foarte dificil cu un meniu al zilei să acoperi cel puţin trei mese pe zi. 

Mai mult, lipsa forţei de muncă se vede. În sistemul Penitenciar ar mai fi nevoie de cel puţin şapte mii de angajaţi. 

Bianca Olar, psiholog: Să se organizeze concursuri pentru scoaterea posturilor vacante. Suntem puţini ca şi specialişti. Acest lucru implică să am în jur de 170-200 de de deţinuţi, iar legea în prezent prevede că un specialist psiholog trebuie să aibă 75 de deţinuţi la uşi închise. 

Şi în Aiud, în jur de 60 de angajaţi au ieşit în faţa Penitenciarului pentru a-şi cere drepturile.

Protestele de ieri nu au afectat activitatea din Penitenciare, deoarece la mitinguri au participat doar angajaţii ce se aflau în afara programului de lucru. În schimb, dacă nu şi vor atinge obiectivele, poliţiştii ameninţă că de la începutul lunii viitoare, vor lăsa cheile celulelor în seamă directorilor și vor porni spre București, pentru a protesta în fața Guvernului, dar şi a Ministerului de Justiție.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Angajaţii din penitenciare ies în stradă. Oamenii se plâng că legea salarizării nu a mai fost actualizată de şapte ani