Antena Meniu Search
x

Video Câți români trebuie să depună declarația și cererea de plafonare. Furnizorii spun că toți cei 9 milioane de clienți de energie

Până la sfârşitul lunii, familiile cu mai mult de trei copii, cele monoparentale, dar şi persoanele care folosesc aparate medicale vor trebui să depună declaraţii la furnizori pentru a primi facturi mici. La fel vor trebui să facă şi românii care au două sau mai multe locuinţe. Clarificările au venit de la Autoritatea de Reglementare în Energie, după haosul declanşat de Legea plafonării. 

de Redactia Observator

la 14.12.2022, 19:29

Vezi și

Noua lege a energiei i-a bulversat din nou pe oameni. Furnizorii spun că, după cum arată textul, toţi cei 9 milioane de clienţi de energie electrică ar trebui să depună solicitări pentru a beneficia de preţuri mici la curent. "Autoritatea Națională de Reglementare Energetică trebuie să găsească formula prin care, odată ce legea a fost aprobată, normele tehnice să prevadă și modul în care se soluționează această problemă", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.

Cine trebuie să depună declarația pe propria răspundere pentru preț plafonat la energie

Premierul Ciucă a pasat problema la ANRE, iar în scurt timp au venit şi clarificările. Doar câteva categorii speciale sunt obligate să trimită documentele cerute. "Cei care folosesc aparate medicale, familiile cu minim trei copii şi familiile monoparentale, pentru a beneficia de plafon, trebuie să depună cerere şi declaraţie de proprie răspundere. Plafonul de 68 de bani se aplică din luna următoare depunerii cererii. Cei care reuşesc în luna decembrie să depună cererea vor beneficia din ianuarie", a explicat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.

"Un consumator o să plătească cu 60%, 90% mai mult decât dacă şi-ar fi îndeplinit condiţiile stabilite de lege", susţine Dumitru Chisăliţă, expert în energie.

Pe acelaşi subiect

Facturi la energie. Cât vor plăti românii cu mai multe locuinţe

Şi românii care au două sau mai multe locuinţe vor fi puşi pe drumuri. Ei trebuie să menţioneze pentru care dintre imobile vor facturi mai mici. Tarifele plafonate, de 68 şi 80 de bani pe kWh, sunt valabile pentru un singur loc de consum. Pentru celelalte adrese, clientul va plăti preţul maximal, de 1,3 lei pe kWh, indiferent dacă are un consum de 100 de kWh sau de 500 de kWh, de exemplu.

"Furnizorii trebuie să aplice automat, dacă se încadrează în limitele de consum, plafoanele corespunzătoare pentru adresa de domiciliu. E relativ simplu. Dacă adresa locului de consum corespunde cu adresa din cartea de identitate, atunci acela este locul pentru care să aplice", a precizat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.

Clientul cu mai multe case ar trebui să depună declaraţie doar în cazul în care vrea sa primească facturi mai mici pentru un alt loc de consum decât cel de domiciliu. Situaţia se complică însă în cazul proprietarilor care au mai multe locuri de consum, la furnizori diferiţi. ANRE spune că situaţia s-ar putea rezolva, prin intermediul platformei de schimbare a furnizorului, care va fi lansată în curând.

Cum se depun declarația pe propria răspundere și cererea de plafonare

Autorităţile estimează că sunt câteva sute de mii de persoane care ar trebui să depună declaraţii. Solicitările pot fi trimise online furnizorilor, dar pot fi şi lăsate în sediile acestora.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Câți români trebuie să depună declarația și cererea de plafonare. Furnizorii spun că toți cei 9 milioane de clienți de energie