Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce diferenţă este între ratele unor români care au credit de 70.000 de euro şi cei care au aceeaşi valoare împrumutată în lei

Ratele în lei sunt deja o povară pentru milioane de români, mai ales dupa ce ROBOR a ajuns la aproape 8%. Multi se întreabă dacă un credit în euro nu cumva i-ar avantaja sau poate chiar o refinanţare din lei în euro. Observator a întrebat experţii care sunt avantajele şi dezantajele unui împrumut în euro

de Greta Neagu

la 26.07.2022 , 20:28

S-au scumpit alimentele, carburanţii, dar românii cu credite în lei se plâng că cel mai greu atârnă în bugetul lunar rata la bancă. 

Dacă fix cu un an în urmă Robor la trei luni era de 1,5% - astăzi se apropie de pragul de 8%. În paralel, celălalt indice după care se calculează ratele în lei - IRCC - a ajuns la 2,65% dar va continua să crească, spun experţii. Consecinţa?

Camelia Grădinaru, broker de credite: Creditele ipotecare, în prezent, au scăzut ca şi solicitări. Prima întrebare pe care ne-o adresează clientul este: "Unde o să se ajungă?"

Vezi și

Şi, pentru că răspunsul nu este deloc unul încurajator, unii caută salvarea în moneda europeană. Potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a României creditele ipotecare noi în euro luate de populaţie în luna mai au ajuns la 6,6 milioane de euro. Reprezintă însă doar o felie de sub 2% din totalul împrumuturilor luate de persoanele fizice din România. 

Pe acelaşi subiect

De ce creditele în euro sunt mai avantajoase acum

Euribor la trei luni, valabil pentru împrumuturile în euro, este acum sub nivelul de 1%. 

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR: ROBOR creşte din 24 februarie în fiecare zi. Euribor-ul nu creşte aşa. Deci cei care au, acum, credite în euro sunt avantajaţi. Şi cei care au credite cărora li se aplică IRCC-ul sunt avantajaţi. Deocamdată. 

Deocamdată, pentru că IRCC reprezintă o medie a Roborului, aşa că va continua să crească dar cu o mică întârziere. 

Andreea Nica, analist financiar: E o diferenţă importantă în favoarea creditelor în euro. În cazul celor în euro avem, suplimentar, şi un risc de schimb valutar. Pentru că în fiecare lună, când ne plătim rata, pe lângă faptul că această rată poate fi diferită în funcţie de cum evoluează Euribor, poate fi diferită şi în funcţie de cum evoluează cursul euro-leu. 

Concret, cine are acum un credit de 70.000 de euro plăteşte lunar o rată de 330 de euro. La aceeaşi sumă împrumutată în lei, rata ajunge la 2.000 de lei, adică 400 de euro. 

Băncile descurajează împrumuturile în euro

Greta Neagu, reporter Observator: În România, atât Banca Naţională, cât şi băncile comerciale descurajează împrumuturile în euro dacă persoanele respective nu au veniturile în moneda europeană. Pe de altă parte, gradul de îndatorare în ceea ce priveşte împrumuturile în euro este de doar 20%, în timp ce în cazul împrumuturilor în moneda naţională ajunge la 40%. 

În cazul unei familii în care ambii soţi câştigă salariul mediu pe economie, adică 8.000 de lei împreună, la un împrumut în lei si-ar permite o rată lunară de 3.200 de lei. La un împrumut în euro ar fi limitaţi la un credit şi mai mic, cu o rată de maximum 1.600 de lei. 

În plus, în România doar 20% dintre bănci mai acordă credite în euro. Şi doar două acceptă refinanţarea de la un credit în lei la unul în euro. Una singură însă permite împrumuturi în moneda europeană şi celor cu venituri în lei. 

O consolare vine, totuşi, dinspre BNR. 

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR: Inflaţia e aici, ne împăcăm cu ea, convieţuim cu ea, dar o să dispară. Şi creditele vor reveni şi ele la dobânzi normale. 

Termenul optimist este însă...2024!

Greta Neagu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Ce diferenţă este între ratele unor români care au credit de 70.000 de euro şi cei care au aceeaşi valoare împrumutată în lei