Forbes: Băncile americane au pierdut 185 de miliarde de dolari în 6 zile. Ce riscă sistemul bancar al SUA
Sunt tot mai multe temeri legate de o nouă criză financiară, după falimentul Silicon Valley Bank. Investitorii se grăbesc să scape de acţiunile la bănci, în ciuda reasigurărilor primite chiar din partea preşedintelui american Joe Biden. Washingtonul a anunţat că nu se pune problema repetării crizei economice din 2008. Dar pe bursă, acţiunile tuturor băncilor sunt în cădere liberă la nivel mondial. Doar luni, marile bănci americane au pierdut peste 76 de miliarde de dolari din valoarea bursieră, ceea ce a dus la o pierdere totală în ultimele 6 zile de aproximativ 185 de miliarde de dolari, potrivit Forbes.
Al doilea și al treilea cel mai mare faliment bancar din istoria Statelor Unite a zguduit încrederea investitorilor în acțiunile băncilor. În plus colapsul Silicon Valley Bank, Signature Bank şi Silvergate Bank a răspândit temerile de contagiune în sistemul bancar. Practic două dintre băncile prietenoase cu sectorul de criptomonede Signature Bank şi Silvergate Bank și cea mai mare bancă pentru startup-uri tehnologice, Silicon Valley Bank, au eșuat în mai puțin de o săptămână.
Cele mai mari 10 bănci din SUA au pierdut luni 76 de miliarde de dolari din valoarea bursieră, trase în jos de Charles Schwab și Truist Financial care au înregistrat scăderi de 12% şi 17%. De la ultima sesiune de tranzacționare de miercurea trecută, înainte de dezintegrarea Silicon Valley Bank, care a tras în jos piața, băncile americane au pierdut 187 de miliarde de dolari din valoarea de piață.
Analist: Va urma un control mai intens al autorităților de reglementare
Deși toate acţiunile bancare au scăzut luni, impactul a fost mult mai mare în rândul acțiunilor băncilor mai mici. Acțiunile unor băncilor regionale precum First Republic și Western Alliance au scăzut luni cu peste 50% iar tranzacţionările au fost oprite din cauza volatilității.
- Bitcoin a crescut cu până la 10%, după prăbușirea Silicon Valley Bank. Fluctuații mari pe piața criptomonedelor
- Planeta se teme de o nouă criză financiară. Ce spune cel mai bogat român din SUA despre falimentul SVB
- Anunțul făcut de Biden după ce două bănci din SUA au intrat în faliment în doar 3 zile
Într-o notă de luni adresată clienților şi care evaluează consecințele crizei actuale, analistul Ebrahim Poonawala de la Bank of America a estimat în scădere acţiunile pentru 24 de bănci regionale şi a prezis o perioadă dificilă pentru băncile mici pe fondul unui control mai intens al autorităților de reglementare.
Acţiunile băncilor din întreaga lume au scăzut în ciuda asigurărilor lui Biden
Acţiunile băncilor din întreaga lume au scăzut luni, în ciuda asigurărilor preşedintelui SUA că sistemul financiar american este sigur. Autorităţile americane au fost nevoite să intervină pentru a proteja depozitele clienţilor atunci când creditorii americani Silicon Valley Bank (SVB) şi Signature Bank s-au prăbuşit.
Joe Biden a promis că va face "tot ce este necesar" pentru a proteja sistemul bancar. Dar investitorii se tem că şi alţi creditori ar putea fi afectaţi de consecinţele acestei situaţii, ceea ce a provocat scăderi puternice ale preţurilor acţiunilor la nivel mondial. La începutul zilei de luni, acţiunile Santander din Spania şi Commerzbank din Germania au scăzut cu peste 10% la un moment dat.
O serie de bănci americane mai mici au suferit luni pierderi şi mai mari decât cele ale băncilor europene, în ciuda faptului că şi-au asigurat clienţii că au mai mult decât suficiente lichidităţi pentru a se proteja de şocuri.
Volatilitatea a dus la speculaţii potrivit cărora Rezerva Federală americană îşi va întrerupe planurile de a continua să crească ratele dobânzilor, menite să domolească inflaţia. Joe Biden a declarat că persoanele şi întreprinderile care au depus bani la Silicon Valley Bank vor putea avea acces la toţi banii începând de luni, după ce guvernul a intervenit pentru a le proteja integral depozitele. Mulţi clienţi din mediul de afaceri s-au confruntat cu perspectiva de a nu putea plăti personalul şi furnizorii după ce fondurile lor au fost îngheţate.
Corespondentul BBC America de Nord pentru tehnologie, James Clayton, a vorbit cu oamenii care au stat la coadă toată ziua în faţa sucursalei SVB din Menlo Park, California, pentru a-şi accesa fondurile. Întrucât banca nu mai oferea transferuri bancare, aceştia îşi scoteau banii în cecuri de casierie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰