Antena Meniu Search
x

Ce se întâmplă cu pensia privată în caz de deces. Cine ajunge să moştenească banii respectivi

Ce se întâmplă cu pensia privată în caz de deces şi cine moşteneşte banii respectivi, de fapt, sunt întrebările multor români care ajung în această situație. Milioane de români contribuie la fondurile de pensii private, iar banii investiți pot fi recuperați chiar și după deces.

de Redactia Observator

la 09.08.2023, 15:46

Ce se întâmplă cu pensia privată în caz de deces
Ce se întâmplă cu pensia privată în caz de deces - Profimedia

Ce se întâmplă cu pensia privată în caz de deces şi cine moşteneşte banii respectivi. Persoanele care nu știu ce se întâmplă cu banii acumulaţi la pensia privată după decesul unei persoane trebuie să afle că aceștia se moștenesc.

Cine moștenește pensia privată a unei persoane după deces

Banii acumulați la pensia privată se pot moșteni. Rudele celui care a contribuit la Pilonul II primesc integral banii în cazul decesului proprietarului. Tot ce trebuie să facă beneficiarii care s-ar putea afla într-o astfel de situație este o cerere, iar toți banii acumulați în cont pot ajunge la ei în termen de zece zile.

În caz de deces, contribuția la pensia privată nu se pierde. Sumele strânse la Pilonul II se pot moșteni în cazul în care decesul are loc înainte ca persoana să solicite deschiderea dreptului la pensie. Automat, moștenitorii direcți vor dobâmdi calitatea de beneficiari.

Pe acelaşi subiect

Când face plata fondul de pensie

Fondurile de pensii private fac plata în trei situații concrete:

  • pensionarea;
  • decesul participantului;
  • în caz de invaliditate.

Ce se întâmplă cu banii de la pensia privată după decesul unei persoane

În cazul unui deces, moștenitorilor participantului decedat li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia. Fiecare moștenitor poate opta pentru:

  • cumularea conturilor, dacă are calitatea de participant la un fond de pensii;
  • plata cotei-părți cuvenite,fie prin plată unică, fie in plăți eșalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, fără a datora penalități, indiferent dacă beneficiarul are sau nu calitatea de participant

Atenție, in conformitate cu ultimele modificări aduse Codului Fiscal, începând cu 1 ianuarie 2024, contribuțiile la pensia administrată privat Pilon 2 nu vor mai fi impozitate la plata sumelor acumulate în conturile de pensie privată. Impozitul se va aplica doar câștigurilor nete rezultate în urma investirii acelor contribuții de către administratorii fondurilor de pensii private, din care se deduce același plafon neimpozabil de 2.000 lei, în condițiile legii aplicabile la momentul plății.

Astfel, beneficiarii participanților decedați care vor încasa banii de pensie privată după 1 ianuarie 2024 vor beneficia de noile prevederi ale Codului Fiscal privind scutirea de impozit pe contribuțiile acumulate prevăzută de modificarea Codului Fiscal, în condițiile legii în vigoare de la momentul plății.

În cazul moștenitorilor minori:

  • pentru moștenitorul minor care are peste 14 ani, cererea se va completa și semna de către reprezentantul legal (mandatarul/părintele/tutorele/curatorul beneficiarului/altă persoană care exercită aceste drepturi și obligații potrivit legii); de asemenea, va semna și mostenitorul minor;
  • pentru moștenitorul minor care nu are vârsta de 14 ani împlinită, cererea se va completa și semna de către reprezentantul legal (mandatarul/părintele/tutorele/curatorul beneficiarului/altă persoană care exercită aceste drepturi și obligații potrivit legii).

Trebuie să mai știi că activul personal net existent în contul participantului decedat trebuie să fie menționat la capitolul "Bunuri mobile" în cadrul masei succesorale din certificatul de moștenitor.

Legea pensiilor private a fost modificată anul trecut

Legea pensiilor private a fost modificată la finalul anului trecut. Astfel, de anul acesta moștenitorii celor care au cotizat la Pilonul II de pensii pot opta dacă vor banii celui decedat în contul bancar sau în contul de Pilonul II.

„Plata către participanţi sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponi­bile fie ca plată unică (toţi banii deodată), fie ca plăţi eşalonate (rate lunare egale) pe o perioadă de cel mult cinci ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din siste­mul public (Pilonul I)”, a transmis Aso­cia­ţia Pensiilor Administrate Privat (APAPR), potrivit celor de la Daily Business

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri economice » Ce se întâmplă cu pensia privată în caz de deces. Cine ajunge să moştenească banii respectivi