Video Criză în spitalele de stat. Pacienţii aşteaptă cu orele după ajutor, în timp ce unităţile medicale nu fac faţă solicitărilor din cauza lipsei medicilor
Criza de medici afectează multe spitale din ţară. Situaţia este mai gravă în unităţile sanitare mici, spre care îşi îndreaptă atenţia tot mai puţine cadre medicale, majoritatea alegând centrele universitare sau unităţile private. Astfel, spitalele de stat devin tot mai aglomerate, iar gărzile medicilor sunt din ce în ce mai solicitante, din cauza numărului insuficient de doctori. Această realitate afectează deopotriva atât personalul medical cât şi pacientul.
La spitalul judeţean de urgenţă Drobeta Turnu Severin, singurul din judeţul Mehedinţi care are Unitate de Primiri Urgenţe, de exemplu, este un deficit de 20 de medici, 6 dintre posturi fiind scoase la concurs de mai multe ori.
Elena Bololoi, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin: Noi am făcut toate demersurile pentru scoaterea acestor locuri la concurs. Ştim că a fost un memorandum aprobat prin HG, însă nu se publică în M.O. pentru a demara concursurile pentru ocuparea posturilor.
Conducerea unităţii medicale spune că a încercat să atragă personal medical, însă eforturile au fost in zadar
Elena Bololoi, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin: Privatul îi atrage, plata, lipsa presiunii, pentru că un medic într-un spital de urgenţă, am avut cazuri la UPU în care, pe medic, 89 de cazuri în 12 ore.
- Copilaș de nici un anișor, găsit fără suflare în Caraș Severin. Ar fi fost ucis de propria mamă, care s-ar...
- Filmul nenorocirii din Bistrița, unde fiul a coborât să-și salveze tatăl din fântâna adâncă de 10 metri....
- "Putea să vă fie nepoată!". Răsturnare de situaţie în cazul fetiţei dispărute vineri din Bucureşti. Motivul...
Situaţia este mult mai grea pentru pacienţi
Pacient: Suntem de la ora 8 şi ne-a băgat la ora 10.30. Este jalnic.
Pacient: Stăm de azi-dimineaţă, asteaptă. Soţia a vut nişte probleme de sănătate. Vomită încontinuu.
La spitalul municipal din Orşova, deficitul este de 15 medici. O situaţie delicată se înregistează la Secţia de Neonatologie, unde este doar un singur medic, care ajută şi spitalul din Moldova Nouă, Caraș-Severin.
Adrian Cican, manager Spitalul Municipal Orșova: Dacă medicul nostru n-ar ajuta Spitalul din Moldova Nouă, Spitalul din Moldova Nouă se poate închide oricând, la orice oră.
Lipsa medicilor se reflectă în numărul de incidente, înregistrate în ultima perioadă la unităţile sanitare din ţară, cel mai recent caz fiind cel de la Urziceni, când o femeie a născut pe trotuarul din faţa Spitalului Municipal, după ce cadrele medicale i-au transmis că nu au linie de gardă pentru ginecologie și au vrut să o trimită cu ambulanța la Slobozia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰