Antena Meniu Search
x

Ce trebuie să știi despre eliminarea scutirii de impozit pentru IT-iști

Angajaţii din IT plătesc de la începutul lunii taxe mai mari statului. Legea prin care Guvernul a eliminat scutirile de taxe şi impozite a intrat în vigoare, iar unele modificări se vor aplica şi pensiilor private. Astfel, peste un milion de români plătesc taxe mai mari statului.

de Redactia Observator

la 17.11.2023, 12:58

Ce trebuie să știi despre eliminarea scutirii de impozit pentru IT-iști
Ce trebuie să știi despre eliminarea scutirii de impozit pentru IT-iști - Arhivă Observator

Angajaţii din IT, cei din construcții, agricultură şi industria alimentară plătesc de la începutul lunii noiembrie taxe mai mari la stat. 

Cu cât scade salariul unui IT-ist după eliminarea scutirii de impozit

Peste 200.00 de angajați din industria IT vor plăti impozit de 10% pe venit, de care erau scutiţi până acum. Taxa se va aplica doar pentru suma din salariu care depăşeşte pragul de 10.000 de lei brut. De exemplu, la 15.000 de lei, un informatician va achita 500 de lei, adică impozitul pentru 5.000 de lei. 

Alte domenii în care s-au eliminat scutirile de impozit

Pe acelaşi subiect

Au fost făcute modificări și la pensiile private. Contribuția lunară la Pilonul 2 nu va mai fi obligatorie pentru cei din IT. Dacă vor să o plătească trebuie să facă o cerere specială. Dacă nu, vor avea un salariu net mai mare cu 3,75%. Altfel spus, vor încasa lunar banii care nu mai ajung în Pilonul 2 de pensii private.  

Pachetul de măsuri fiscale vine cu taxe noi și pentru angajații din construcţii, agricultură și industria alimentară. 800.000 de lucrători din aceste domenii vor plăti contribuția de 10% la Sănătate - o taxă de care până acum au fost scutiți. Asta nu le va afecta totuși salariul net. Guvernul a majorat leafă minimă brută în aceste sectoare cu valoarea contribuției. 

Istoria scutirii de impozit din IT incepe în 2001, atunci când guvernul condus de premierul Adrian Năstase a adoptat prin ordonanţă de Guvern o serie de măsuri ce schimbau domeniul fiscal, printre care şi scutirea întregului sector IT&C de plata impozitului pe venit.

Motivele care au stat la baza adoptării acestei măsuri au fost legate de stimularea sectorului tehnologic în România şi dorinţa de a consolida forţa de muncă din acest sector, prin stoparea emigrarii specialiştilor din ţară.

Ce măsuri fiscale au intrat în vigoare în noiembrie

Pachetul de modificări fiscal - bugetare asumat de guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru a reechilibra deficitul bugetar a intrat în vigoare la începutul lunii noiembrie după ce săptămâna trecută a fost promulgat de preşedintele Iohannis şi publicat în Monitorul Oficial pe data de 27 octombrie 2023.

Astfel, începând din 1 noiembrie se elimină scutirea de impozit pe venit pentru cei care lucrează în IT. Aceştia vor plăti un impozit de 10% pe venit pentru suma care depăşeşte salariul de 10.000 lei brut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Stiri economice » Ce trebuie să știi despre eliminarea scutirii de impozit pentru IT-iști