Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Cea mai ineficientă formă de a deţine aur". De ce mulţi români practică greşit "cea mai sigură investiţie" în vremuri grele. Aurul se vinde acum la preţ record

Aurul e o investiţie sigură în vremuri grele. O ştiau bunicii noştri, o confirmă şi specialiştii. Cu două războaie în desfăşurare, nu e nicio surpriză că gramul de aur a atins un preţ record: peste 300 de lei. În România, o singură bancă comercială vinde lingouri de aur. Specialiştii ne sfătuiesc să nu investim banii în bijuterii pentru că nu au aceeaşi valoare. 

de Ana Grigore

la 04.11.2023 , 19:29

Preţul aurului a depăşit recent 300 de lei gramul, marcând astfel un nou record istoric. "Aurul este un activ emoţional. Oamenii îl cumpără în momentul în care apar pericole, iar în momentul ăsta, având două războie destul de serioase, foarte multă lume se gândeşte la a-şi aloca măcar o parte din finanţele personale, să le bage în aur", spune Adrian Asoltanie, consultant financiar.

Aurul, o investiţie sigură. De ce nu sunt la fel de valoroase bijuteriile din aur

"În orice timp e o investiţie bună aurul. Aurul şi pământul, aşa mi-a zis bunicul meu. Sunt cele mai sigure investiţii", crede un român."Este investiţie sigură", zice altcineva. "Cred că am şase inele, opt perechi de cercei, trei lănţişoare şi un colier şi o brăţară care este foarte groasă, 36 de grame", arată o altă persoană.

Vezi și

Experţii sunt de părere, însă, că bijuteriile nu sunt cea mai bună investiţie. "Este cea mai ineficientă formă de a deţine aur. De multe ori o să ajungi la amanet sau o să ajungi sa vinzi mult mai ieftin decât ai cumpărat", a explicat Adrian Asoltanie, consultant financiar.

Pe acelaşi subiect

Multe bijuterii ajung la amanet

Casele de amanet primesc zilnic zeci de bijuterii. "Eu astea le-am cumpărat de la căsătorie. Am lăsat-o la amanet până iau banii la sfârşitul lunii", povesteşte un român. "În ultimul timp am observat o creştere şi să cumpere şi să lase în amanet sau să vândă bijuteriile şi să investească în aur nou", spune altcineva.

Dacă la casele de amanet valoarea bijuteriilor variază doar în funcţie de preţul gramului de aur, în magazine sunt alte criterii de evaluare. "Preţul aurului influenţează preţul unei bijuterii, însă sunt mult mai multe alte criterii care contează. Spre exemplu colecţia, brandul, manufactura, tradiţia, atenţia la detalii", arată Mădălina Diaconu, director marketing magazin bijuterii.

"40% din bijuteriile vândute pe piaţa din România sunt verighete. Acest set este confecţionat din aur de 18 karate, cântăreşte aproximativ 10 grame, iar preţul este de 6.000 de lei", transmite Ana Grigore, reporter Observator.

Cele mai bune investiţii: lingourile sau certificatele de aur

Cele mai bune investiţii, spun specialiştii, sunt lingourile sau certificatele de aur. Experții sunt de părere că preţul aurului nu va scădea în perioada următoare, ba chiar ar putea creşte în situația în care conflictele armate se extind

Ana Grigore Like

Mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc oameni și povești. Meseria aceasta mă caracterizează cel mai bine și cred că ea m-a ales pe mine înainte ca eu să o aleg pe ea.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » "Cea mai ineficientă formă de a deţine aur". De ce mulţi români practică greşit "cea mai sigură investiţie" în vremuri grele. Aurul se vinde acum la preţ record