Antena Meniu Search
x

Video Cererea de carburanți a scăzut considerabil în pandemie, însă benzina și motorina s-au scumpit. Prețul la pompă se apropie de 6 lei pe litru

Pandemia ne-a ţinut în casă, aşa că în Europa traficul rutier a scăzut cu mai bine de 30 de procente în ultimul an. Totuşi costul pentru carburanţi a urcat. Deja sunt benzinării unde preţul la pompă se apropie de 6 lei pe litru.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 10.04.2021, 20:20

Vezi și
  • Experţii spun că până în vară vom depăşi şi acest prag. Iar asta va duce la scumpiri în lanţ

La fiecare nou plin, şoferii scot mai mulţi bani din buzunar. "Chiar am fost la alimentare acum și am văzut că a crescut cu vreo 50 lei, față de cât alimentam în mod obișnuit un plin. Cred că ne afectează pe toți foarte mult. Și cei care au afaceri, dar și oamenii de rând care pur și simplu folosesc mașină personală", ne-a spus un șofer.

Adrian Negrescu, consultant economic: Toate aceste scăderi de consum, de carburanți trebuie compensate într-un fel, iar prețul din păcate este prima metodă prin care producătorii, distribuitorii reușesc să se adapteze vremurile pe care le trăim.

În plus, în Europa, unele rafinării şi-au oprit temporar activitatea. 

Ioan Purica, expert in energie: O rafinărie mare din Germania e în revizie, e oprită – ea furnizând o treime din produsele petroliere ale Germaniei. În al doilea rând, o rafinărie din Anglia care furnizează mult și în Europa. În consecință, iarăşi un motiv de creştere a prețurilor.

Plătim mai mult pentru un plin de benzină sau motorină

Aşa se face că acum benzina standard a ajuns la 5 lei şi 40 de bani, la cea mai ieftină benzinărie. La cea mai scumpă însă, preţul la pompă ajunge la 5 lei şi 66 de bani. Faţă de începutul anului plătim cu 20 de lei mai mult pentru un plin. Creşteri de preţ sunt şi la motorină.

Ne dăm seama de scumpiri abia când merge să alimentăm. Pentru 41 litri de motorină am plătit 225 de lei. Asta în vreme ce, la începutul anului, pentru aceeași cantitate plăteam puțin peste 200 lei. 

Adrian Negrescu, analist economic: Ne așteptăm că în perioada următoare prețul benzinei, al motorinei să crească cu 10-15 procente .

La vară am putea ajunge să plătim pentru un litru de benzină şase lei şi 19 bani. Iar efectul scumpirilor va fi peste tot. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Inclusiv Germania, Franța și Italia se confruntă cu scumpiri în această perioadă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Cererea de carburanți a scăzut considerabil în pandemie, însă benzina și motorina s-au scumpit. Prețul la pompă se apropie de 6 lei pe litru