Antena Meniu Search
x

China a depăşit Japonia şi a devenit în premieră cel mai mare exportator auto mondial

Datele de la Asociaţia producătorilor auto niponi arată că anul trecut China a depăşit Japonia, devenind cel mai mare exportator mondial de vehicule, transmite AP, citat de Agerpres. Din 2017, Japonia era cel mai mare exportator mondial de vehicule.

de Redactia Observator

la 01.02.2024, 14:43

China a depăşit Japonia şi a devenit în premieră cel mai mare exportator auto mondial
China a depăşit Japonia şi a devenit în premieră cel mai mare exportator auto mondial - Profimedia

Asociaţia producătorilor auto niponi a informat că în 2023 Japonia a exportat 4,42 milioane de vehicule, un avans de 16% faţă de 2022 (4,2 milioane de vehicule), în timp ce vânzările interne au totalizat aproape 4,78 milioane de unităţi.

Conform datelor publicate anterior de Asociaţia Producătorilor de Automobile din China (CAAM), în 2023 China a exportat 4,91 milioane de vehicule, cu aproape 58% mai mult decât în 2022. Cea mai mare creştere s-a înregistrat pe segmentul vehiculelor electrice (EV) şi hibride.

Piaţa auto niponă a înregistrat în general scăderi ale vânzărilor din 2000. Toyota şi alţi producători auto din Japonia au dezvoltat maşini electrice dar de asemenea investesc şi în alte tipuri: vehicule hibride şi vehicule alimentate cu pile de combustie.

Brandurile auto străine, vânzări slabe în China

Pe acelaşi subiect

Brandurile chineze Chery, SAIC, Geely şi BYD domină piaţa locală iar producătorii auto străini care au pierdut cotă de piaţă şi-au majorat exporturile din statul asiatic.

Datele publicate de Asociaţia Producătorilor Auto din China arată că anul trecut 18 branduri străine, conduse de Tesla, au exportat 910.000 maşini din China, reprezentând aproape 22% din totalul de maşini chineze exportate.

Doar Tesla a exportat 344.000 vehicule electrice (EV) de la uzina sa din Shanghai, cea mai mare fabrică a sa la nivel global, către Asia, Europe, Australia şi Noua Zeelandă.

Ford Motor şi General Motors sunt de asemenea printre cei mai mari exportatori, în 2023 exporturile lor combinate înregistrând un avans de 21%, faţă de 2022.

Brandurile străine îşi ajustează acum strategia din China pentru a-şi majora exporturile.

BYD, prima uzină din Europa

Recent, producătorul chinez BYD a semnat pre-contractul de vânzare-cumpărare al unei suprafeţe de teren de 300 de hectare amplasate la marginea oraşului Szeged, sudul Ungariei, unde compania chineză intenţionează să îşi construiască prima sa uzină din  Europa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » China a depăşit Japonia şi a devenit în premieră cel mai mare exportator auto mondial