Chiria în București a ajuns mai mare decât salariul minim în România
Salariul minim este insuficient pentru a locui în București. Este concluzia unui studiu recent, realizat de o platformă de imobiliare. Cu alte cuvinte, sunt peste trei milioane de români care nici nu-şi permit să viseze să se mute în Capitală.
Salariul minim este insuficient pentru a locui în București. Este concluzia unui studiu recent, realizat de o platformă de imobiliare. Cu alte cuvinte, sunt peste trei milioane de români care nici nu-şi permit să viseze să se mute în Capitală. Analiştii nu exclud o plafonare a preţurilor la chirii, aşa cum s-a întâmplat deja în alte capitale europene.
Oficial, în România sunt peste 3 milioane de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie. Adică jumătate dintre salariaţi câştigă sub 1.300 de lei. Mai puţin decât chiria medie pe lună, în Bucureşti, care a ajuns, în septembrie, la 1.310 lei.
O situaţie la care s-a ajuns din cauza dobânzilor care au crescut, odată cu ROBOR-ul. În plus, îndatorarea a fost limitată de BNR.
- Aer polar peste România. Iarna se reîntoarce în forță cu răcire accentuată, ploi, lapoviță şi ninsori,...
- Bursa de la Bucureşti a început în scădere şedinţa de tranzacţionare de joi, după anunţul lui Donald Trump
- Carambol cu şase maşini în sectorul 5 din Bucureşti. Şoferii, testaţi cu aparatul etilotest
- Opt polițiști din Capitală, reținuți pentru luare de mită. Ar fi luat bani ca să închidă ochii la...
- Casa Radio, vizată de un nou proiect "ambiţios". Ar putea deveni campus pentru studenţii la medicină, însă mai...
Cel mai mult plătesc cei care închiriază locuinţe în nordul Capitalei.
În zona Aviaţiei, chiria pentru o garsonieră este în jur de 370 de euro. Plătim aproape dublu pentru un apartament cu două camere. La polul opus, cele mai ieftine chirii sunt în Berceni, unde pentru o garsonieră nu trebuie să plătim mai mult de 240 de euro.
Chirii de la 300 de euro în sus pentru o garsonieră găsim şi în alte zone centrale, precum Universitate, Tineretului, Victoriei sau Unirii.
În România, însă, o astfel de soluţie e discutabilă, susţin tot analiştii, şi pentru că piaţa chiriilor e foarte mică. Doar 6% dintre locuinţe sunt închiriate, restul fiind locuite chiar de proprietarii lor.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰