Chiria în București a ajuns mai mare decât salariul minim în România
Salariul minim este insuficient pentru a locui în București. Este concluzia unui studiu recent, realizat de o platformă de imobiliare. Cu alte cuvinte, sunt peste trei milioane de români care nici nu-şi permit să viseze să se mute în Capitală.
Salariul minim este insuficient pentru a locui în București. Este concluzia unui studiu recent, realizat de o platformă de imobiliare. Cu alte cuvinte, sunt peste trei milioane de români care nici nu-şi permit să viseze să se mute în Capitală. Analiştii nu exclud o plafonare a preţurilor la chirii, aşa cum s-a întâmplat deja în alte capitale europene.
Oficial, în România sunt peste 3 milioane de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie. Adică jumătate dintre salariaţi câştigă sub 1.300 de lei. Mai puţin decât chiria medie pe lună, în Bucureşti, care a ajuns, în septembrie, la 1.310 lei.
O situaţie la care s-a ajuns din cauza dobânzilor care au crescut, odată cu ROBOR-ul. În plus, îndatorarea a fost limitată de BNR.
Cel mai mult plătesc cei care închiriază locuinţe în nordul Capitalei.
În zona Aviaţiei, chiria pentru o garsonieră este în jur de 370 de euro. Plătim aproape dublu pentru un apartament cu două camere. La polul opus, cele mai ieftine chirii sunt în Berceni, unde pentru o garsonieră nu trebuie să plătim mai mult de 240 de euro.
Chirii de la 300 de euro în sus pentru o garsonieră găsim şi în alte zone centrale, precum Universitate, Tineretului, Victoriei sau Unirii.
În România, însă, o astfel de soluţie e discutabilă, susţin tot analiştii, şi pentru că piaţa chiriilor e foarte mică. Doar 6% dintre locuinţe sunt închiriate, restul fiind locuite chiar de proprietarii lor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰