Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cine sunt românii care s-au trezit cu pensii mai mici după recalculare. De la 9.000 de lei la 7.000 de lei

Deciziile de recalculare a pensiilor se contestă mai ceva ca lucrările de la Bacalaureat. Mulţi vârstnici stau la coadă la casele de pensii după ce s-au trezit cu veniturile grav afectate, unii chiar şi cu 2.000 de lei mai puţin. Asta deşi premierul Marcel Ciolacu a cerut ca toţi pensionarii să fie informaţi în scris că nicio pensie nu scade.

de Mădălina Chiţac

la 22.08.2024 , 14:02

Sunt afectate veniturile celor care au lucrat în condiţii deosebit de grele. De exemplu, foşti CFR-işti, oameni care au lucrat în industria siderurgică sau petrolieră. Spre exemplu, un fost mecanic de locomotivă s-a trezit că, după decizia de recalculare a pensiei, a pierdut 2.000 de lei. Avea o pensie de 9.000 de lei şi a ajuns la 7.000 de lei.

Recalcularea pensiilor stârneşte revoltă, nemulţumire din partea vârstnicilor. Foarte mulţi dintre aceştia merg în aceste zile la casele de pensii, pentru a cere explicaţii după ce s-au trezit că au primit decizii prin care pensiile lor scad. Mulţi spun că există erori ale softului şi că nu au fost luate în seamă anumite decizii ale instanţei, legate de pensiile pe care le primeau. Aceşti oameni pot să facă contestaţii la casele de pensii, din momentul în care primesc decizia au la dispoziţie 45 de zile.

Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi distribuite către oameni până pe 30 august

Vezi și

De cealaltă parte, Marcel Ciolacu a anunţat că oamenii ar trebui să stea liniştiţi, pentru că nicio pensie nu va scădea, în ciuda acestor decizii de recalculare care au fost emise, decizii care vor fi în continuare distribuite către oameni, până pe 30 august.

Pe acelaşi subiect

Ieri, premierul Marcel Ciolacu a cerut ministrului Muncii şi preşedintelui Casei de Pensii să trimită, până la finalul acestei săptămâni, o informare legată de stadiul procesului de recalculare a pensiilor.

"Vreau să încep prin a-i cere ministrului Muncii şi preşedintelui Casei de Pensii să trimită, până la finalul săptămânii, o informare legată de stadiul procesului de recalculare a pensiilor. Câte decizii au ajuns deja la pensionari, care este procentul de contestări şi cum se desfăşoară procedura de refacere a deciziilor de recalculare unde se constată erori", a spus premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

El a solicitat, de asemenea, ca tuturor pensionarilor să li se trimită zilele următoare un document oficial prin care să fie informaţi că oricare ar fi calculul legat de contributivitate pensia lor nu scade. "Vreau că tuturor pensionarilor să li se trimită zilele viitoare un document oficial prin care să fie informați despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade. Românii trebuie să aibă garanţia că nu scade nicio pensie şi orice greşeală se poate repara şi orice sumă se recuperează. 3,8 milioane de pensii cresc, adică 83% din total, ăsta este un fapt cert", a conchis prim-ministrul. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Ştiri economice » Cine sunt românii care s-au trezit cu pensii mai mici după recalculare. De la 9.000 de lei la 7.000 de lei