Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Claudia investeşte anual peste 15.000 de lei pentru cultura de "antibiotic natural". Cu ajutorul de la stat, leguma românească ar putea ajunge mai repede pe tarabe

Fermierii români care au plantat legume în spaţii protejate primesc în aceste zile "încurajarea" financiară din partea statului. Vorbim - de exemplu - despre banii primiţi prin programul Tomata. Primele roşii româneşti ar putea ajunge pe mesele noastre chiar de Paşte.   

de Angela Bertea

la 17.03.2024 , 15:27

Claudia şi soţul său cultivă usturoi de trei ani. Deşi nu este o plantă pretenţioasă, un hectar de usturoi "înghite" anual până la 15.000 de lei. Aşa că ajutorul de la stat este mai mult decât binevenit. 

Reporter: Practic, cum vă ajută aceşti bănuţi?

Luminița SalitrăPentru tratamente avem nevoie, pentru a cultiva şi sămânţa trebuie să fie bună ca să facem o producţie bună. Sunt nişte fonduri binevenite pentru a putea continua. Nu sunt de ajuns, credeţi-mă. 

Vezi și

Ajutor de la stat primesc şi producătorii de roşii. Printre ei şi Dumitru Florea, cultivator de tomate bio. Roşiile crescute în solariile lui ajung în magazinele locale şi în supermarketuri. 

Pe acelaşi subiect

Angela Bertea, reporter Observator: Pentru ca planta să se dezvolte, este nevoie de căldură, iar în aceste zile friguroase pentru acest solar de aproape 5 ari costul cu încălzirea se ridică la aproximativ 100 de lei zilnic. Aici vorbim despre costurile cu masă lemnoasă şi energie electrică. 

Banii de la stat, primiţi în două tranşe

Dumitru Florea, producător local de roșii: Tot ceea ce produce această centrală sunt costuri necesare de energie electrică şi masa lemnoaasă. Toate s-au scumpit şi toate sunt dublate la preţ. Orice sprijin ar veni din partea statului este binevenit. Totul se reinvesteşte.

Prima cultură de roşii româneşti ar trebui să ajungă pe mesele noastre la final de mai, dar şi mai devreme dacă solariile sunt încălzite. Iar clienţi sunt destui. 

Claudia Elena Gogu, directorul Direcției Agricole Suceava: Pot accesa persoanele fizice care deţin carnete de comercializare pe culturile menţionate. Şi persoane fizice, PFA-uri, SRL-uri.

Ajutorul de stat pentru cultivatorii locali de usturoi sau de roşii vine însă în două tranşe. Jumătate în primăvară, iar restul de 1.500 de euro în vară. Producătorii care vor să acceseze mai devreme banii din Programul Tomata trebuie să depună cererile până la jumătatea lunii aprilie. 

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Claudia investeşte anual peste 15.000 de lei pentru cultura de "antibiotic natural". Cu ajutorul de la stat, leguma românească ar putea ajunge mai repede pe tarabe