Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Coaliţia stă pe un butoi cu pulbere după noua lege a pensiilor. Cinci milioane de români nu ştiu dacă vor primi majorările promise

Majorarea pensiilor pune coaliţia de guvernare pe un butoi de pulbere! Ministrul PSD al Muncii îi cere colegului liberal de la finanţe să găsească fonduri pentru măririle de anul viitor. Banii ar putea veni din creşterea taxelor şi impozitelor. Scandalul a ajuns până la Fondul Monetar Internaţional, care recomandă modificarea legii. La mijloc sunt cinci milioane de români care nu ştiu dacă vor primi creşterile promise.

de Florentina Lazăr

la 10.11.2023 , 20:30

Banii pentru majorarea pensiilor au produs o fractură majoră în coaliţie. Premierul a ameninţat că îl revocă din funcţie pe ministrul de finanţe dacă nu avizează legea, potrivit surselor Observator. Conflictul ar fi fost aplanat de preşedintele Klaus Iohannis, dar săgeţile au continuat să zboare între PSD şi PNL. "Tinand cont de impact e absolut necesar ca la nivelul guvernului sa se identifice sursele de finantare", a declarat Nicolae Ciucă, preşedinte PNL. "O mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală, sigur, și înțelepciune între noi, sunt elementele care ne vor duce la respectarea drepturilor românilor", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Cheltuielile cu pensiile vor creşte anul viitor cu 10 miliarde lei

Cheltuielile cu pensiile vor creşte anul viitor cu 10 miliarde lei, iar în 2025 cu peste 33 de mld lei, adică 1,8% din PIB. Deficitul bugetar va ajunge în 2 ani la 6,2% din PIB, dublu faţă de ţinta asumată de România. Astfel, am putea pierde fondurile europene. Guvernatorul Băncii Naţionale îndeamnă la prudenţă, ca să nu fie dezechilibrat bugetul şi să rămânem în ţinta de deficit: 3% din PIB. "Noi sprijinim orice masura dar sa fie realista. Discutia cu o colectare mai buna, reducerea evaziunii o stiu din anii 2000", a declarat Mugur Isărescu, guvernator BNR.

Vezi și

Pentru a avea bani pentru pensii, creşterile de taxe sunt inevitabile anul viitor. Economiştii recomandă Guvernului să găsească soluţii în altă parte şi să eficientizeze, de pildă, aparatul de stat. "Avem 1.000 de companii de stat, 200 în subordinea Guvernului, 800 în subordinea acestor primării din tara. Suntem fără pereche în partea asta de lume", a declarat Bogdan Glăvan, profesor de economie. După dezbateri aprinse legate de finanţare, legea pensiilor a trecut de Guvern. La 1 ianuarie toţi cei aproape 5 milioane de pensionari vor primi cu aproape 14% mai mulţi bani, iar din septembrie, peste 3 milioane dintre ei vor avea venituri majorate cu 40% în medie. "Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Un muncitor care a contribuit 25 de ani la sistemul public de pensii şi primeşte acum de la stat puţin peste 1.200 de lei, va încasa de la 1 ianuarie 170 de lei în plus. Din septembrie anul viitor va lua peste 1.600 de lei. Noua lege a pensiilor va egaliza veniturile femeilor şi bărbaţilor din aceeaşi categorie profesională. Acum, o femeie inginer încasează mai mulţi bani decât un bărbat pe acelaşi post. Din toamna viitoare, pensiile lor fi identice, dacă au acelaşi stagiu de cotizare. "Reducerea vârstei de pensionare pentru femeile cu mai mulţi copii. E un lucru nou. Vorbim de o reducere maximă de 3 ani şi jumătate", a declarat Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii.

Pensia va fi calculată şi în funcţie de sporuri, prime, al 13-lea salariu şi indemnizaţia din concediul pentru creşterea copilului. În cazul pensiilor anticipate şi pentru limită de vârstă, facultatea şi armata nu vor mai fi luate în calcul. Din 2035 vor dispărea beneficiile pentru cei care lucrează în condiţii grele de muncă. Atunci, femeile și bărbații se vor pensiona la aceeași vârstă. Vârsta de pensionare va putea fi modificată la un interval de cel mult 3 ani în funcţie de speranţa de viaţă.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Coaliţia stă pe un butoi cu pulbere după noua lege a pensiilor. Cinci milioane de români nu ştiu dacă vor primi majorările promise