Noua lege a pensiilor, adoptată după ce a creat un scandal monstru în Coaliţie
Legea pensiilor a fost adoptată în şedinţa de Guvern de astăzi, 11 noiembrie. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile. El a subliniat, în debutul şedinţei de Guvern, că în anul următor nu vor exista măriri de impozite, dar a solicitat şi un plan de măsuri pentru creşterea colectărilor la bugetul de stat.
Noua lege a pensiilor îşi propune să rezolve inechităţile din sistem şi va aduce o nouă metodă de calcul a tuturor pensiilor, bazată pe vechimea în muncă, dar şi contributivitate. Din 2035, femeile şi barbaţii se vor pensiona la aceeaşi vârstă, la 65 la ani, însă femeile vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni în funcţie de numărul de copii născuţi sau adoptaţi. O veste bună este că şi concediul de creştere a copilului va fi adăugat în calculul pensiei.
Noua lege a pensiilor a creat un scandal uriaş în Coaliţie
Pe 20 noiembrie legea ar urma să fie votată de Parlament astfel încât să intre în vigoare la începutul anului viitor. Tot atunci ar trebui ca toţi cei aproape 5 milioane de pensionari să beneficieze de venituri mai mari cu 13,8%. Adică toate pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei de la începutul anului viitor. Iar de la 1 septembrie aproape 3 milioane dintre ei vor beneficia de o nouă majorare în medie cu 40%.
Noua lege a pensiilor a creat un scandal monstru în Coaliţie. Mărul discordiei a fost calculul pe impactul bugetar. Concret, cifrele pentru majorările promise de anul viitor, diferă de la un minister la altul. Pe fondul acestor neînţelegeri, şedinţa de Guvern, care trebuia să înceapă la ora 12, s-a amânat de două ori. În cele din urmă legea a fost aprobată de guvern.
- Legea pensiilor va fi aprobată de guvern după "clarificările" cerute de liberali. Ciolacu: Pensiile vor crește,...
- Scandal în Guvern pe banii pentru pensii. De ce diferă de la un minister la altul calculele pentru majorările promise
- Criză în Coaliţie. Boloș le-ar fi spus liberalilor că nu sunt bani pentru legea pensiilor. Ciucă: Impactul este...
Boloş: Guvernul Ciolacu să își asume foarte clar găsirea banilor pentru pensii
Guvernul Ciolacu să își asume foarte clar găsirea banilor pentru pensii, le-a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, colegilor săi liberali, într-o discuție privată: „s-a terminat cu 'paratrăsnetul' ministerul/ministrul Finanțelor”.
Surse politice au declarat, pentru Mediafax, că Marcel Boloș a afirmat, într-o discuție internă cu câțiva liberali, că „s-a terminat cu 'paratrăsnetul' ministerul/ministrul Finanțelor”. Guvernul Ciolacu, în ansamblu, să își asume foarte clar găsirea banilor pentru pensii, a spus Boloș, potrivit căruia „nu trebuie repetată greșeala din 2019 în perioada Guvernului Dăncilă în care se promiteau majorări de 40 la sută care nu se susțineau bugetar. Măcar PNL a majorat fix cu 40 la sută pensiile în ultimii trei ani pe baze corecte și asta trebuie să se întâmple și în 2024”.
Un lider liberal i-a atras atenția lui Marcel Boloș: „Vedeți că încearcă să spună că nu am fi de acord cu majorarea pensiilor. Fals. Asta e o minciună grosolană, dar o propagă doar pentru că au pus miniștri slabi, în serie, la Ministerul Muncii”.
După ce şedinţa de Guvern a fost amânată în cursul zilei, premierul Ciolacu a spus despre ministrul Boloş că este un om mai supărăcios. "E foarte greu ca un ministru sa pună condiții. Nu sunt de acord cu nicio mărire de taxe. Voi aproba legea pensiilor. Domnul ministru se poate exprima pe un buget în vigoare, în 2024 nu am aprobat bugetul. E un om mai supărăcios. Eu nu fac negocieri cu miniștri, eu conduc guvernul României. Nu sunt de acord cu introducerea impozitării progresive. Azi va primi termene pentru digitalizare. PIB-ul României creşte cu 10 miliarde lei pe an", a declarat Marcel Ciolacu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰