Comisia Europeană cere României ajustarea deficitul bugetar și să revină sub pragul de 3% în 2024

De Ana Maria Ghiarasim.
Publicat: 03.06.2021, 22:54.
Actualizat: 03.06.2021, 22:53

Comisia Europeană a prezentat un document prin care oferă orientări bugetare statelor membre, comunicând că, în acest stadiu, nu ar trebui luată nicio decizie cu privire la lansarea procedurii aplicabile deficitelor excesive.

Steagul Europei, clădirea Comisiei Europene

Comisia Europeană cere României ajustarea deficitul bugetar și să revină sub pragul de 3% în 2024

Profimedia Images

În cazul României, Comisia a recomandat actualizarea traiectoriei de ajustare bugetară, vizând corectarea deficitului excesiv în 2024.

Potrivit Comisiei, trei state membre continuă să se confrunte cu dezechilibre macroeconomice excesive (Cipru, Grecia şi Italia), iar alte nouă state se confruntă cu dezechilibre (Croaţia, Franţa, Germania, Irlanda, Ţările de Jos, Portugalia, România, Spania, Suedia), scrie Mediafax.

Comisia a adoptat, de asemenea, un raport care arată că Bulgaria, Danemarca şi Suedia îndeplinesc criteriul deficitului,stabilit prin Tratatul pentru Funcţionarea UE, însă toate celelalte state membre nu îl îndeplinesc. Criteriul datoriei nu este îndeplinit de 13 state membre (Belgia, Germania, Grecia, Spania, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Ungaria, Austria, Portugalia, Slovenia şi Finlanda).

Citește și:

Analiza Comisiei Europene privind economia din România

În acest context, insituţia europeană a publicat un raport despre economia din România şi situaţia deficitului excesiv. Potrivit prognozei de primăvară a CE, deficitul bugetar se va situa la 8% din PIB în 2021, 7,1% în 2022 şi 6,8% în 2023 şi 2024.

Comisia recomandă însă ajustarea mai rapidă a dezechilibrului, în linie cu estimările Guvernului român, pentru a ieşi din situaţia de deficit excesiv în 2024 cel mai târziu.

Potrivit programului înaintat de Guvernul de la Bucureşti pe 5 mai, deficitul ar urma să ajungă la 8% din PIB în 2021 (după 9,2% în 2020), 6,2% în 2022, 4,4% în 2023 şi 2,9% în 2024. Ajustarea se bazează în cea mai mare parte pe reducerea cheltuielilor, ca pondere în PIB, inclusiv pe diminuarea cheltuielilor cu salariile bugetarilor (în scădere cu 1,4 puncte procentuale din 2022 în 2024).

Pentru 2021, Comisia Europeană recomandă o ţintă de deficit de 8%

În acest context, Comisia Europeană recomandă României atingerea acestor ţinte, în paralel cu o creştere a cheltuielilor statului cu 1,3% ăn 2022, 0,9% în 2023 şi 0% în 2024.

Pentru 2021, Comisia recomandă o ţintă de deficit de 8% şi creştere maximă a cheltuielilor bugetare de 3,4%.

În acest sens, autorităţile de la Bruxelles consideră că România trebuie să aplice toate măsurile aprobate deja pentru 2021 şi ar trebui să prezinte şi să implementeze orice alte măsuri necesare pentru a corecta deficitul excesiv până în 2024.

În acest sens, Comisia a stabilit data de 15 octombrie ca termen în care Guvernul să prezinte strategia de consolidare pentru a atinge ţinta de deficit în 2024.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Cine sunt și cum arată nașii lui Josephine Ana, fiica Ginei Pistol și a lui Smiley. Evenimentul a strâns toată crema vedetelor / FOTO
spynews.ro
ONG-ist oprit în trafic de politiștii de la Rutieră. Ce a urmat „e ceva unic„
libertatea.ro
Candidatul pentru functia de Avocatul Poporului s-a pensionat la 49 de ani. Primeste o pensie de peste 10.000 de lei
Ziare.com
Horoscopul zilei de 24 iunie 2021. Capricornii își îndreaptă atenția către viața personală. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Câți bani face un cerșetor în România în doar 3 ore! Polițiștii care i-au numărat banii au rămas fără cuvinte! Suma este enormă
gandul.ro
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul | EXCLUSIV
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, fotografie rara alături de cel mai important membru al familiei sale. Putini au avut ocazia sa o vadă asa
tvhappy.ro
„Tun” colosal dat de Ion Țiriac » A pus mâna pe 15 milioane de euro
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Anamaria Prodan, conversații în miez de noapte cu Laurențiu Reghecampf. Ce mail-uri și-au trimis cei doi, în plin scandal de divorț
as.ro