Antena Meniu Search
x

Cristian Ghinea: Comisia Europeană a constatat un deficit de reforme. Companiile de stat din România sunt o gaură neagră

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunţat, vineri, că îşi doreşte o rentabilizare a companiilor de stat.

de Redactia Observator

la 14.05.2021, 14:30

Cristian Ghinea a avut întâlniri cu reprezentanţi de seama ai Comisiei Europene
Cristian Ghinea (dreapta), ministrul Investiţiilor, a venit cu precizări importante - Facebook Cristian Ghinea
  • Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor, a venit cu precizări importante, după întâlnirile avute cu reprezentanţi de seama ai Comisiei Europene.

Ministrul Investiţiilor a făcut o serie de declaraţii importante la o dezbatere pe tema PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), dezbatere organizată de Expert Forum.

Conform Agerpres, Cristian Ghinea a acuzat că "aceste companii de stat din România sunt o gaură neagră şi trebuie să devină o sursă de venituri la buget, o sursă de mandat public". De asemenea, pe această temă, ministrul Investiţiilor a mai precizat că "dacă are rost să ţinem o companie de stat pentru că are o misiune publică atunci facem explicit această misiune - sau să le închidem pe acelea care nu mai au niciun fel de rost. Nu există o entitate a statului român care să se ocupe centralizat de această problemă. Vom crea această entitate".

Cristian Ghinea a avut, alături de premierul Florin Cîţu, întâlniri importante cu oficiali ai Comisiei Europene, inclusiv cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene. După aceste întâlniri, Ghinea a anunţat că "pe partea fiscală, în primul rând ne asumăm o reformă a deficitului de TVA mai mare decât era cea asumată anterior, deci de 5 puncte procentuale. Avem o problemă foarte mare de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Din nou o recomandare tradiţională de ţară făcută de Comisia Europeană de vreo zece ani şi pe care guvernele din România nu acţionau în niciun fel. Pe lângă acea conectare a caselor de marcat şi digitalizarea ANAF-ului avem închiderea unor portiţe legale în care oamenii trişează la TVA şi alte impozite, fără să mărim impozitele. Atenţie, nu ni s-a cerut implicit şi nici nu ne-am angajat să mărim taxe şi impozite în următorii ani".

Vizavi de implementarea PNRR-ului, respectiv a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Cristian Ghinea a ţinut să precizeze că "era nevoie de o clarificare a detaliilor de implementare", clarificare stabilită în urma întâlnirilor avute, la Bruxelles, cu reprezentanţi de seamă ai Comisiei Europene.

Ca exemplu, Ghinea a ţinut să menţioneze problema pensiilor, susţinând că "nu merge să spui - Facem o nouă lege a pensiilor. Trebuie să spui exact ce vei pune, care sunt elementele importante-cheie din viitoarea lege a pensiilor".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Cristian Ghinea: Comisia Europeană a constatat un deficit de reforme. Companiile de stat din România sunt o gaură neagră