Comisia Europeană investighează Visa și Mastercard, după plângerile unor giganţi comerciali. Ce pedepse riscă
Comisia Europeană a începu o investigație privind taxele pe care Visa și Mastercard le percep comercianților. Autoritatea de la Bruxelles vrea să afle dacă cele două companii, care domină piața cardurilor de plată, abuzează de poziția lor și dacă taxele lor afectează negativ magazinele.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Analist, despre al doilea mandat al lui Trump: ce decizii ar putea fi luate cu vizele pentru români sau războiul din Ucraina
În septembrie, Comisia a trimis chestionare detaliate atât comercianților, cât și furnizorilor de servicii de plată, cerându-le să explice cum le afectează business-ul așa-numitele "comisioane de schemă" - taxele percepute pentru participarea la sistemul de carduri, anunță Reuters.
EuroCommerce, organizația care reprezintă giganți precum Amazon, Carrefour, H&M și IKEA, susține că aceste comisioane au anulat practic beneficiile reducerii taxelor impuse de UE în 2015. "Acest lucru a costat economia UE aproximativ 1,5 miliarde de euro anual în 2022", spune organizația.
Mai mult, cu peste 800 de tipuri diferite de comisioane, sistemul este atât de complicat încât "comercianții adesea nu înțeleg valoarea lor", relatează Mediafax.
Ce riscă Visa și Mastercard
Dacă investigația va dovedi practici anticoncurențiale, Visa și Mastercard riscă amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri globală. Ambele companii au confirmat că au primit solicitări de informații și că colaborează cu autoritățile.
Și Marea Britanie a semnalat probleme similare în mai, spunând că există puține dovezi că majorările mari ale taxelor au adus îmbunătățiri semnificative ale serviciilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰