Antena Meniu Search
x

Comisia Europeană renunță la plafonarea gazului din Rusia. Se teme și de un plafon la toate gazele importate de UE

Este puțin probabil ca UE să plafoneze preţul de achiziţie al gazului rusesc aşa cum a propus Comisia Europeană săptămâna trecută. Un draft al Comisiei Europene, citat de The Guardian, arată că executivul UE renunţă la impunerea unui plafon de preț pentru gazul rusesc, dar continuă cu impozitarea profitului excedentar al companiilor energetice.

de Redactia Observator

la 13.09.2022, 17:39

Comisia Europeană renunță la plafonarea gazului din Rusia și se teme de un plafon la toate gazele importate de UE
Comisia Europeană renunță la plafonarea gazului din Rusia și se teme de un plafon la toate gazele importate de UE - Profimedia

Un proiect cu noile măsuri privind planul de urgență pentru a lupta cu criza energetică, consultat de The Guardian, nu conține nici un plafon de preț pentru gazul rusesc, nici pentru gazul importat, după ce statele membre nu au reușit să cadă de acord asupra acestui lucru săptămâna trecută. În schimb, UE va impune cel mai probabil impozite pe profiturile mari ale companiilor de combustibili fosili, cu un plafon separat pentru veniturile producătorilor de energie electrică cu emisii reduse de carbon.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va face cel mai porbabil public planul Europei de a contracara creșterea prețurilor la energie electrică miercuri atunci când își va ține discursul anual privind starea Uniunii. Textul final s-ar putea schimba, dar draftul arată că CE are îndoieli că va obține acordul statelor membre pentru a impune un plafon la gazul rusesc pentru ca Rusia să câștige mai puțin din vânzarea de energie. 

Statele membre UE care importă cantități mari de gaz din Rusia, inclusiv Ungaria, Slovacia și Austria, s-au declarat împotriva plafonării gazului rusesc, deoarece se tem că Moscova va opri toate livrările de gaze, aruncând țările în recesiune. Vladimir Putin a amenințat deja că va opri exporturile de energie către Europa dacă se aprobă un astfel de plan.

Aproximativ 12 țări, inclusiv Franța și Polonia, susţin un plafon de preț pentru toate gazele importate, o modalitate mai bună de a reduce creșterea prețurilor, susţin acestea. Comisia Europeană nu este entuziasmată de această idee, deoarece se teme că UE ar pierde în fața țărilor dispuse să plătească mai mult pe piața extrem de competitivă a gazelor naturale lichefiate. Țările de Jos și Danemarca nu sunt de acord cu plafonarea, în timp ce Germania se teme că plafonarea gazului rusesc va crea diviziuni, iar comisia vrea măsuri care să unească cei 27 de membri. 

Majoritatea guvernele UE susțin plafonarea prețului la energia electrică din surse cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi sursele regenerabile sau energia nucleară, și redirecționarea acestor fonduri către ajutarea gospodăriilor și întreprinderilor vulnerabile.

Companiile de petrol și gaze se vor confrunta cu un impozit separat, descris ca o ”taxă de solidaritate”. În draftul citat de The Guardian comisia estimează că va exista o creștere de cinci ori a profitului companiilor de petrol, gaze și cărbune în 2022. Acest profit ”excedentar” și ”neașteptat”, nu este rezultatul unei alegeri economice sau al unei investiții, precizează comisia, ci este cauzat de ”evoluții imprevizibile pe piețele energetice în urma războiului ilegal din Ucraina”. Draftul nu prevede detalii despre taxa de solidaritate. Statele membre sunt, de asemenea, chemate să cadă de acord asupra unui obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică în orele de vârf, deși nu a fost propus nicio cifră. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri economice » Comisia Europeană renunță la plafonarea gazului din Rusia. Se teme și de un plafon la toate gazele importate de UE