Antena Meniu Search
x

Video COMPARAȚIE. Cât costă produsele marcă proprie față de cele de la branduri mari. Ministrul Agriculturii le-a pus gând rău pentru că sunt prea ieftine

Ministrul Agriculturii insistă: vrea ca produsele marcă proprie să dispară. Oficialul spune că la raft ar trebui să rămână alimentele ieftine şi cele ale producătorilor români. Culmea, spun comercianţii, produsele marcă proprie sunt cele mai ieftine, iar multe sunt produse chiar la noi. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 21.02.2024, 20:29

Vezi și

Produsele marcă proprie au invadat rafturile magazinelor.  Au ajuns la finalul anului trecut să aibă 20% din piaţa bunurilor de larg consum, iar cota lor creşte constant. Clienţii le caută, iar principalul motiv e legat de preţul mai mic. 

  • Client: Obişnuiesc să cumpăr mărcile proprii ale magazinelor că sunt preţurile mai mici şi văd că şi calitatea e foarte bună. Preţul ne conduce. Mai ales pe noi, pensionarii. 
  • Client: Totdeauna ţinem de buzunarul nostru! Alea marcă proprie trebuie să aibă un preţ mai accesibil. Ar trebui şi calitatea să fie egală cu celelalte. 
  • Client: Încerc să cumpăr ce-i mai bun din marca proprie. Să avantajăm economia României.

Diferenţele de preţ între produsele marcă proprie sunt tot mai mari

  • Mădălina Chițac, reporter Observator: Am o cutie de lapte, produs marcă proprie, cu 3,5% grăsime. Preţul de la raft este de 4 lei şi 70 de bani. Şi o să mai iau o altă cutie de lapte, de la un brand cunoscut, care costă însă mai mult, 7 lei şi 10 bani. Vorbim despre acelaşi produs, aceeaşi calitate, dar preţurile sunt complet diferite. 
Pe acelaşi subiect

Ministerul Agriculturii le-a pus gând rău acestor produse. A cerut Consiliului Concurenţei să facă o analiză pentru a spune dacă e vorba de o practică neloială. Florin Barbu doreşte eliminarea alimentelor mărcă proprie. 

  • Florin Barbu, ministrul Agriculturii: 70% din procesatorii cu care am discutat, şi dânşii au solicitat eliminarea mărcii proprii. Să reglăm prețurile, fișele de cost pe produs, sunt integrate cheltuielile. Și la procesator la fel, au cheltuielile directe și indirecte cu un adaos comercial limitat și la retailer la fel, cu un adaos comercial limitat. Eu nu sunt de acord cu marca proprie.

Contactat de Observator, ministrul Agriculturii nu a vrut să dea explicaţii

Pe pagina de Facebook scrie că vrea ca pe rafturi să ajungă alimente la un preţ cât mai mic. Şi că produsele româneşti sunt ofertate la preţuri extrem de necompetitive în raport cu produsele marcă proprie. 

  • Feliciu Paraschiv, Asociaţie Comercianţii Mici şi mijlocii: Preţul real este preţul mărcii proprii. Aici e paradoxul. Noi vrem un produs mai ieftin la raft pentru clienţii noştri. Marca proprie e produsul mai ieftin. Noi nu marca proprie trebuie s-o scoatem. Haideţi să scoatem celelalte, mai scumpe. Alea sunt artificial umflate. 

Produsele marcă proprie nu au în spatele preţului componenta de marketing, adaos comercial ridicat sau taxele de raft impuse de retaileri. Acestea sunt şi principalele motive ale preţurilor mai mici. De exemplu, retailerul poate să câştige şi 40% din preţul unei cutii de lapte. 

  • Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România: De multe ori, atunci când cumpărăm un anumit brand, plătim şi acel brand. Nu neapărat o calitate superioară faţă de alt produs. Ce face de fapt un brand? Obişnuieşte consumatorul cu o anumită calitate. Poate există pe piaţă şi produse de o calitate mai bună şi preţ mai mic dar nu le cunoaştem. 

Cele mai multe produse marcă proprie sunt din categoriile carne, brânzeturi şi conserve. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » COMPARAȚIE. Cât costă produsele marcă proprie față de cele de la branduri mari. Ministrul Agriculturii le-a pus gând rău pentru că sunt prea ieftine