Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video COMPARAŢIE. Cât costau untul, laptele şi zahărul în 2019 şi care sunt preţurile acum

Veşti bune pentru români, cel puţin în statistici. Rata inflaţiei a scăzut în luna martie, sub 15%  iar specialiştii se aşteaptă ca procentul să se înjumătăţească până la sfârşitul anului. Chiar şi aşa, ieftiniri nu vor fi prea curând. Ci doar ar urma să nu mai vedem creşteri abrupte de preţuri. 

de Redactia Observator

la 13.04.2023 , 19:39

În martie, inflaţia a ajuns la 14,5%. Cu un procent mai puţin faţă de luna precedentă. 

Gabriel Biriş, analist fiscal: "Este coada furtunii de anul trecut, pe inflaţie." 

Adrian Negrescu, analist economic: "E o gură de oxigen pentru populaţie." 

Vezi și

Scumpirile s-au mai domolit. Dar asta nu înseamnă că începem să vedem ieftiniri. Alimentele au înregistrat creşteri de preţuri de peste 20%. Pe lista produselor care s-au scumpit cel mai mult se află zahărul, untul, cartofii, ouăle, dar şi lactatele. 

Pe acelaşi subiect

Dragoş Frumosu, liderul Federației "SINDALIMENTA": "Nu corespunde cu realitatea. Preţul laptelui s-a dublat, preţul untului s-a dublat, preţul uleiului s-a dublat. Ori procentele astea de 30,40% sunt mult sub realitate. O speculă. Nu asistăm la speculanţii, intermediarii cu care ne-am obişnuit în piaţă, asistăm la o astfel de speculă, între procesare şi raft."

Cum s-au schimbat prețurile între 2019 și 2023

Observator a comparat preţurile din prezent cu cele din 2019, anul de dinaintea pandemiei şi războiului. La unele produse, cum ar fi untul sau zahărul, preţurile sunt şi de trei ori mai mari. În cazul altor alimente, cum ar fi laptele sau cârnaţii, majorările sunt aproape duble. În 2019, cele opt produse pe care le-am ales ne costau mai puţin de 100 de lei. Acum plătim 167 de lei. 

Adrian Negrescu, analist economic: "Puterea de cumpărare a populaţiei a scăzut cu vreo 40%. An de an, inflaţia a erodat din câştigurile oamenilor. Ce făceai cu 100 de lei în 2019, şi ce mai faci în 2023. Aproape nimic." 

Dragoş Frumosu: "Inflaţia creşte, preţurile cresc, veniturile oamenilor au rămas aproape la fel ca acum 2-3 ani." 

"Cu 100 de lei mai puteţi cumpăra ceva? Mai nimic. Fructe, legume şi poate un kilogram de piept de pui dezosat." 

Bugetul de stat, principalul câștigător al creșterii inflației

În ultimii patru ani, rata inflaţiei a crescut de aproape cinci ori, de la 3 la aproape 15%. 

Gabriel Biriş, analist fiscal: "Creşterea masivă a masei monetare şi scăderea producţiei. Pentru că statele au decis să trimită oameni acasă şi să le dea bani. Exact reţeta perfectă pentru dezastru. Din inflaţie avem un singur mare câştigător: bugetul de stat."

Analiştii economici, dar şi Banca Naţională a României, se aşteaptă ca, spre final de 2023, inflaţia să fie la jumate faţă de cât este în prezent. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Ştiri economice » COMPARAŢIE. Cât costau untul, laptele şi zahărul în 2019 şi care sunt preţurile acum