Video Comuna din România în care se investesc 800 de milioane de euro şi care ar putea face lumină în 300.000 de gospodării. Va fi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa
N-au văzut atâția bani în primărie niciodată, darămite dintr-o taxă pentru o autorizație de construcţie. Primăria comunei arădene Grăniceri a încasat cât în 10 ani pentru autorizarea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa! O investiție de 800 de milioane de euro, care va face ca micuța localitate de lângă granița cu Ungaria să... strălucească. Puterea soarelui va fi captată cu ajutorul a aproape 2 milioane de panouri.
În biroul primarului din comuna Grăniceri, aproape fiecare dosar are în el documentaţii de multe milioane de euro. Emiterea documentaţiei a adus deodată în bugetul local bani cat în 10 ani şi reprezintă doar 1% din valoarea investiţiei.
Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa
Petru Bătrânuț - primar Grăniceri: Veniturile proprii ale bugetului local din taxe şi impozite locale erau undeva la 300.000 de lei pe an. Toată lumea se aşteaptă ca localitatea să se dezvolte, ca infrastructura să fie adusă la standarde europene, demne de mileniul 3.
Iulia Pop – reporter Observator: Stau pe câmpul care a adus un munte de bani în comuna Grăniceri. 6,5 milioane de lei doar pentru emiterea autorizaţiei de construcţie pentru ridicarea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa. O investiţie de 800 de milioane de euro, care ar putea face lumină în 300.000 de gospodării din România.
- Casa Verde Fotovoltaice 2023. Românii se bat pe banii pentru panouri fotovoltaice: bugetul alocat Olteniei, epuizat...
- Comuna din România care-şi va produce singură 99% din energie. Proiect de peste 1 milion de lei, pentru un parc...
- Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Bugetul pentru Muntenia, epuizat în timp record: milioane de lei pe secundă
Reporter-primar: Tot ce avem aici devine "linie" de producţie pentru energie electrică... fabricată în Grăniceri.
- Care înseamna 20% din producţia de energie electrică din România.
Iulia Pop – reporter Observator: Pe 1000 de ha de teren în jurul meu vor fi montate 1,7 milioane de panouri fotovoltaice, care vor ajunge în țară cu trenul, încarcate în 23.000 de vagoane de marfă. Parcul va avea o putere impresionantă 1057,5 MW.
Prin comparație, puterea unui reactor nuclear de la Cernavodă, singura centrală nucleară din România, este de 706 MW. În sat, toată lumea vorbeşte de proiectul care va aduce stralucire comunei.
Localnici: O să ne facă pistă de bicilete şi mai multe treburi din astea.
- Mă gândesc că o să strălucească ... un parc frumos de joacă, pentru copii, în primul rând o bază sportivă.
Proiectul include și unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă.
Sebastian Enache – reprezentant investitor: Ne propunem să punem bazele centrului de pregătire unde cei care doresc să lucreze vor fi pregătiţi pentru instalarea panourilor, pentru partea electrică şi mecanică, astfel încât imediat să avem forţa de muncă calificată. E nevoie de la început de 500 – 600 de oameni care să lucreze permanent în locaţie.
Lucrările vor începe chiar din acest an, iar șantierul trebuie închis în 24 de luni. Când va fi gata parcul fotovoltaic de la Graniceri îl va devansa pe cel din Aragon, Spania, până acum, cel mai mare din Europa. Iar investițiile la Grăniceri nu se opresc aici: comuna a emis deja Certificatul de Urbanism pentru o stație de stocare a energiei electrice, de minimum 500 de MW, printre puținele de pe continent. Asta înseamna alte aproape 500 de milioane de euro investite aici.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰