Comuna din România care-şi va produce singură 99% din energie. Proiect de peste 1 milion de lei, pentru un parc fotovoltaic pe terenul primăriei
O comună din România e cu un pas mai aproape de a-şi produce singură energie, prin construirea unui parc fotovoltaic. Consiliul Județean Cluj a emis certificatul de urbanism necesar înființării unei capacități de producție a energiei electrice din sursă solară pentru acoperirea, în proporție de 99%, a consumului propriu al comunei Căianu.
Potrivit unui comunicat al CJ Cluj, proiectul prevede construirea unui parc fotovoltaic în localitatea Căianu-Vamă, pe un teren de 2.000 de mp aparținând primăriei. Viitoarea instalație va fi formată din 187 de panouri solare montate la sol, cu o putere de 550 W fiecare. Toate panourile vor genera o putere instalată cumulată de 103 kWp.
Comuna îşi va produce singură energie
„Ne bucurăm că autoritățile locale clujene au înțeles beneficiile producerii de energie verde, regenerabilă. Încurajăm și sprijinim toate comunele care intenționează să depună proiecte de acest gen, al căror scop este acela de a diminua, într-o primă etapă, cheltuielile cu energia electrică convențională folosită la iluminatul stradal sau la electrificarea clădirilor și obiectivelor publice. Folosirea acestui nou tip de energie va genera economii însemnate la bugetele locale, bani care vor putea fi cheltuiți pentru alte proiecte de dezvoltare, de care să beneficieze cât mai mulți clujeni”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj, conform Mediafax.
Primăria Căianu va folosi energia solară produsă pentru consumul aferent iluminării parcului și a clădirii din proximitate, dar și pentru consumul public din toate cele șase localități ale comunei, respectiv iluminat stradal, iluminat școli și alte obiective publice.
Proiect de 1.175.584 de lei
Proiectul, în valoare de 1.175.584 lei, urmează a fi depus la Ministerul Energiei pentru obținerea unei finanțări nerambursabile din „Fondul pentru modernizare”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰