Comuna din Bihor unde tinerii se întorc din străinătate. Ce i-a făcut să revină acasă
Îngrijorat că în localitatea pe care o conduce populaţia a început să îmbătrânească iar tinerii au luat calea străinătăţii, primarul comunei Sânmartin din Bihor a găsit o soluţie să-i aducă acasă.
Îngrijorat că în localitatea pe care o conduce populaţia a început să îmbătrânească iar tinerii au luat calea străinătăţii, primarul comunei Sânmartin din Bihor a găsit o soluţie să-i aducă acasă. Le-a împărţit pământ ca să îşi construiască locuinţe. Şi în numai doi ani, comuna a început să renască şi s-a îmbogăţit cu o mie de suflete.
La doar 10 kilometri de Oradea se află comuna Sânmartin, unde este şi vestita staţiune cu ape termale Băile Felix. Dacă în alte sate, nu mai vezi picior de tânăr pe stradă, aici, în ultimii ani, s-au ridicat 850 de locuinţe noi.
Proprietarii caselor sunt tineri care au muncit în străinătate şi s-au hotărât să se întoarcă în satul natal, după ce autorităţile locale le-au dat terenuri gratuite pe care să-şi contruiască locuinţe. Condiţiile sunt ca la oraş: canalizare, gaze şi electricitate. La asfaltare, încă se mai lucrează.
Cei care doresc să primească lotul gratuit de 300 de metri pătraţi, trebuie să aibă cel mult 35 de ani şi să nu deţină un alt teren în proprietate. În plus trebuie să aibă şi domiciliul în localitate.
În ultimii doi ani populaţia din Sânmartin a crescut cu peste o mie de locuitori, iar media de vârstă a scăzut de la 55 la 45 de ani.
Fenomenul de la Sânmartin i-a inspirat şi pe alţi edili. La 15 kilometri de Cluj, în comuna Aiton, primăria vrea să împartă tinerilor un hectar din fosta păşune a localităţii.
În ultimii 50 de ani populaţia din Aiton a scăzut cu până la 70%, iar comuna are acum puţin peste o mie de oameni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰