Video Condimentul cu care a dat lovitura un român din Arad. Unică la noi, plantaţia este o adevărată mină de aur
Fie că îl folosim în scop decorativ, fie că îl folosim în mâncare, busuiocul se bucură de multă popularitate. Iar dacă vorbim despre cel african, putem spune că reprezintă o mină de aur pentru cultivatori. Un român a dat lovitura cu o astfel de plantaţie, iar acum celebra plantă este trasformată într-un sirop extrem de aromat. Licoarea se vinde cu succes în magazinele din Germania şi Austria.
La nici şaizeci de kilometri de Arad, se regăseşte unica cultură de busuioc african din România. O plantă decorativă aromată, care creşte în mai multe climate şi are o rezistenţă uimitoare la secetă. Ioan Horga a aflat secretul busuiocului african, iar în prezent se mândreşte cu afacerea sa. Iar de recoltă se bucură tot anul, deoarece planta creşte în mai multe climate.
Unică la noi, plantaţia reprezintă o adevărată mină de aur
Ioan Horga: Este o specie foarte gustoasă prin faptul că are nişte substanţe volatile care ne aduc aminte de aromele de altădată din sucurile bunicilor.
Pe tulpina busuiocului african regăsim florile de culoare purpurie, care, după ce sunt transformate în sirop se pot asocia cu diverse băuturi.
- Românul care a dat lovitura cu o ciupercă scumpă, supranumită şi aurul negru al pădurii. Deţine o cultură de...
- Locul din România unde turiştii pot experimenta autenticitatea vieţii simple. Peisajele sunt parcă rupte din...
- Afacerea cu care două românce, noră şi soacră, au dat lovitura în Italia. Loredana și Beatrice au găsit...
Ioan Horga: Se adresează şi consumatorilor de sucuri, de coktailuri, mai mult nealcoolice dar şi alcoolice.
Busuiocul african este cultivat în serele din Seleuş. Planta nu are nevoie de udare, iar procesul de recoltare este foarte simplu.
Diana Bucatoş, cultivator: Florile se recoltează când ajung la o dimensiune de zece cinsprezece centimetri. Este o plantă rezistentă, nu necesită foarte multe îngrijiri.
Românii din Germania cunosc proprietăţile busuiocului african şi produc vestitul sirop de culoarea chihlimbarului de ani buni.
Paul Peteanu, producator sirop Germania: Am descoperit acest soi de busuioc şi m-a fascinat din prima secundă. Am vrut, în prima fază, să dezvoltăm şi să creăm această piaţă în ceea ce priveşte exploatarea.
Siropul magic se regăseşte pe rafturile marilor hypermarketuri din Germania şi Austria şi este des folosită şi în industria horeca. Licoarea a primit denumirea Blutenrein, iar o sticlă de cinci sute de mililitri costă aproximativ 15 euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰