Criza forței de muncă pare fără soluție. Numărul românilor care pleacă în străinătate crește
Ne confruntăm cu o criză acută de forţă de muncă. Numai în 2018 numărul românilor care au plecat să lucreze în străinătate a crescut cu şapte procente.
Ne confruntăm cu o criză acută de forţă de muncă. Numai în 2018 numărul românilor care au plecat să lucreze în străinătate a crescut cu şapte procente. Îngrijorător este că importul de muncitori străini nu a compensat nici măcar 10 la sută din golul rămas.
Ce poate oferi România şi ce pot oferi alte ţări? La această întrebare caută răspunsuri mulţi dintre românii aflaţi pe picior de plecare.
Pun în balanţă sistemele educaţionale, cele de sănătate, veniturile angajaţilor şi puterea economică a statelor.
Doar în 2018, 170 de mii de conaţionali au decis să-şi construiască viitorul în alte ţări ale Uniunii Europene. Diaspora românească depăşeşte deja 4 milioane. Şi sunt doar cei care lucrează cu forme legale, spun experţii. În Italia, găsim una dintre cele mai mari comunităţi.
Ne pleacă IT-işti, specialiştii din industria hotelieră, dar şi medicii.
Şi atunci preferă să lucreze peste hotare, unde ştiu că îşi pot face meseria la cele mai înalte standarde. Pentru România, o soluţie pe termen scurt rămâne importul de forţă de muncă din ţări asiatice.
Importul de forța de muncă nu reuşeste să acopere nici măcar 10 la sută din necesar, spun specialiştii. De altfel acesta este și motivul pentru care multe companii aleg sa își amane planurile de dezvoltare pentru anii urmatori.
Pentru a-şi menţine afacerea, proprietarul unei terase din Bucureşti a adus zece lucrători din Nepal. Îi formează aici.
În România, câştigă peste 500 de euro pe lună. Adică dublu faţă de cât ar fi primit în Nepal. În plus, are cazarea şi masa asigurate, ceea ce îi permite să îşi pună bani deoparte.
Peste 30 de mii de lucrători din Sri Lanka, Nepal, India şi Bangladesh ar urma să ajungă la noi şi în acest an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰