Antena Meniu Search
x

Video Criză majoră de competitivitate în Zona Euro. Cauzele decalajului tot mai mare dintre SUA şi Europa

Semnal de alarmă pentru Europa, inclusiv pentru România! Decalajul faţă de Statele Unite se adânceşte la un capitol care ne aduce bunăstare - productivitatea muncii. Zona Euro se confruntă cu o criză majoră de competitivitate. Muncitorul american produce mai mult într-o oră decât cel european.

de Redactia Observator

la 10.03.2024, 20:35

Vezi și

În România, productivitatea muncii era cu aproape 30% sub media europeană în 2022. În top era Irlanda, cu 123% peste medie, iar codaşă, Bulgaria, cu 50% sub.

Americanii muncesc mai mult decât europenii

Faţă de Statele Unite, toată zona euro este codaşă, însă. America se dezvoltă mai rapid, în parte, pentru că populaţia lor este mai tânără, creşte mai rapid şi lucrează timp mai îndelungat. Dar o mare parte a decalajului vine din faptul că americanii produc, de asemenea, mai mult în fiecare oră lucrată. 

Producţia pe oră, măsura standard a productivităţii muncii, a crescut cu peste 6% din 2019 până acum. În vreme ce zona euro şi Marea Britanie au înregistrat un salt de aproximativ 1% în aceeaşi perioadă. Avansul vine după stimulente fiscale masive pentru industria ecologică, o perioadă efervescentă de angajări şi o explozie de noi afaceri bazate pe muncă la domiciliu.

În schimb, zona euro a primit mai puţin sprijin fiscal din partea guvernelor şi a fost afectată de creşterea preţurilor la energie, provocată de invazia Rusiei în Ucraina, şi de criza forţei de muncă. Oficialii din zona euro încearcă acum să pună la cale o strategie pentru a recupera distanţa faţă de Statele Unite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Criză majoră de competitivitate în Zona Euro. Cauzele decalajului tot mai mare dintre SUA şi Europa