Video Cum deosebești ciupercile comestibile de cele otrăvitoare: Testul usturoiului, secretul din străbuni
Este sezonul drumeţiilor şi sunt mulţi turişti care iau la pas pădurile şi munţii în această perioadă. Unii preferă se se bucure şi de o altfel de experienţă, aşa că se axează pe culesul ciupercilor, de exemplu, mai ales că vremea caldă şi ploioasă a favorizat înmulţirea lor. Tocmai din acest motiv e bine de știut cum şi de unde le culegem. Este important să facem diferenţa între cele comestibile şi cele periculoase.
Crişan este pădurar la Ocolul Silvic din Munţii Poiana Ruscăi de mai bine de 20 de ani şi a devenit în timp unul dintre cei mai buni cunoscători ai ciupercilor de pădure.
Crişan, pădurar: Dacă tai şi se învineţeşte, uitaţi aşa.. se învineţeşte imediat. Uitaţi că îşi schimbă deja culoarea. Îl vedeţi cât e de galben şi imediat s-a schimbat. E otrăvitor! Nu este bun, nu este comestibil!
Usturoiul, secretul pentru a deosebi ciupercile comestibile de cele otrăvitoare
În pădurile din Munţii Poiana Ruscăi sunt numeroase soiuri de ciuperci. Mulţi oameni din zonă ajung aici să le culeagă, deşi nu ştiu cum să le diferenţieze pe cele bune de cele otrăvitoare. Cunoscătorii au însă un aliat de nădejde: usturoiul.
- O experienţă unică, în Bucovina. Ce pot face turiştii care ajung vara aceasta în Ţara Dornelor
- "Este cea mai încântătoare ţară. O numim România romantică". Reacţia unor irlandezi care au vizitat o stână...
- Lacul din România unde poţi face o baie rece, dar şi caldă în acelaşi timp. Locul atrage ca un magnet turiştii
Crişan, pădurar: Dai usturoi pe ele şi dacă s-au învineţit, lasa-le în pace... să le distrugi!
Femeie: Sunt ciuperci bune, dar sunt şi ciuperci otrăvitoare, dar fiind foarte atenţi bunicii ne-au învăţat cum să le alegem.
Şi ciupercile comestibile pot fi periculoase atunci când cresc în apropierea celor otrăvitoare.
Localnic: Se înmulţesc sporii ăia, se duce de la una la alta. Şi nu.. foarte periculos!
Cea mai sigură metodă de a evita intoxicaţiile rămâne să cumpăraţi ciupercile din magazin. Consumate corect, acestea reglează tensiunea arterială, întăresc firul de păr şi previn tulburările digestive. România exportă anual sute de tone de ciuperci culese din flora spontană.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰