Antena Meniu Search
x

Video Cum arată noua parcare pentru avioane de pe Aeroportul Otopeni. A costat peste 21 de milioane de lei

Aeroportul Otopeni are o nouă platformă de parcare pentru avioane. Asta ar trebui să reducă timpul de aşteptare pentru pasageri. Aproape 40.000 de călători se înghesuie zilnic în singurul terminal. Ministrul Transporturilor nu crede, însă, că este vremea pentru o extindere. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 17.05.2023, 20:32

Vezi și

După patru ani de aşteptare, la Otopeni a fost inaugurată o nouă... parcare pentru avioane, mai aproape de terminalul plecări. 

Greta Neagu, reporter Observator: În prezent, Aeroportul Henri Coandă din Otopeni, cel mai mare din ţara noastră, are 48 de poziţii de parcare pentru aeronave, cu cele inaugurate astăzi. Asta, spun oficialii aeroportului, va ajuta şi la fluidizarea traficului pe platformă. Practic, nici pasagerii nu vor mai aştepta atât de mult în aeronave.

O nouă parcare pentru avioane pe Aeroportul Otopeni

Noua parcare are o suprafaţă de aproape 16.000 de metri pătraţi şi a costat peste 21 de milioane de lei. 

Pe acelaşi subiect

Valentin Iordache, purtător de cuvânt CNAB: Sunt patru poziţii de parcare de categoria C; asta înseamnă aeronave de tip Boeing 737 sau Airbus A320. Aceste poziţii înseamnă o creştere cu 10% a capacităţii de parcare a aeronavelor pe aeroportul Henri Coandă. 

Conducerea aeroportului estimează că în sezonul estival se va ajunge la aproape 250 de curse operate într-o zi, la Otopeni, faţă de 175-180 în prezent.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: În acest moment, astăzi, nu se justifică construcţia unui terminal nou.

Vara trecută a fost stabilit un record nedorit: 840 de curse întârziate într-o singură săptămână. Iar pasagerii au stat cu orele în terminal sau la bordul avioanelor.

Valentin Iordache, purtător de cuvânt CNAB: Pe timpul nopţii nu mai puteam primi alte aeronave. Au fost multe situaţii în care am anunţat că numai aeronavele care sunt programate să opereze aici pot să aterizeze pe timpul nopţii. 

Anul viitor vor veni încă trei remorchere pentru tractarea-împingerea avioanelor

Tudorel Dima, manager de proiect: Am creat şi infrastructura necesară pentru viitorul sistem self parking - adică nu va mai fi nevoie de sistemul follow me pentru aeronave până la poziţia de parcare. Avionul vine, se parchează singur. Asta va fi în viitor. 

În schimb, capacitatea de îmbarcare rămâne neschimbată: 14 burdufuri şi încă 24 de porţi pentru transfer cu autobuzul. Foarte puţin pentru un trafic estimat la peste 13 milioane de pasageri în acest an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Cum arată noua parcare pentru avioane de pe Aeroportul Otopeni. A costat peste 21 de milioane de lei