Antena Meniu Search
x

Video Veşti proaste pentru un milion de pensionari. Ce se întâmplă dacă la recalcularea din septembrie rezultă un venit mai mic

Peste 1 milion şi jumătate de vârstnici vor avea pensiile îngheţate după marea recalculare din septembrie. Dacă noua pensie va fi mai mică decât cea în plată, vor râmâne cu cea actuală. Din acest motiv, vor pierde o perioadă indexarea anuală cu rata inflaţiei. În schimb, alţi peste 3 milioane de pensionari vor avea venituri mai mari cu până la 90%. 

de Redactia Observator

la 26.03.2024, 20:01

Vezi și

Nicio pensie nu va scădea după recalculare, spun guvernanţii. Însă multe nici nu vor creşte în următorii ani. Noua Lege a Pensiilor vine cu o capcană în normele de aplicare. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: Un pensionar care are acum un venit de 4.000 lei, iar la recalculare obține o pensie mai mică, de 3.500 lei va rămâne cu pensia actuala. De anul viitor însă, indexarea cu rata inflației se va face la pensia recalculata de 3.500 lei. Asta înseamnă că vârstnicul ar putea avea pensia înghețată 2 ani. 

Vizaţi de noile modificări sunt pensionarii care au fost în câmpul muncii mai puțin de 25 de ani

Altfel spus, până când pensia recalculată o depăşeşte pe cea aflată în plată. Vizaţi de noile modificări sunt pensionarii care au fost în câmpul muncii mai puțin de 25 de ani. 

Pe acelaşi subiect

Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţională de Pensii: E posibil ca o pensie să rămână pe loc un an pentru că au beneficiat de nişte avantaje în decursul pensionarii şi apoi să ajungă toate la acelaşi nivel. 

Pensionar: Mă tem ca nu voi obţine nici mai mult nici mai puţin. Sincer nu am mari speranţe dar aşteptăm cu nerăbdare. 

Vârstnicii care au ieșit la pensie înainte de anul 2011 şi nu au beneficiat de niciun indice de corecţie vor avea parte de cele mai mari majorări de pensii. Veniturile lor s-ar putea dubla aproape, dacă au muncit mai mult de 25 de ani. 

Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţională de Pensii: Cei care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici, cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor beneficia de creşteri mai mari. Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional. 

Câți bani va primi în plus la pensie un român care a muncit pe salariul minim pe economie timp de 35 de ani

Un bărbat care are un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi a lucrat ca vânzător pe un salariu minim pe economie primește acum indemnizația minimă. După recalcularea din septembrie venitul lui va creşte cu 87,4%, potrivit Ministerului Muncii și va ajunge la aproape 2.000  lei. 

Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţională de Pensii: Să eliminăm inechităţile din sistem unde aveam 2 pensionari cu acelaşi nr. de puncte şi pensii diferite şi atunci trebuie să-l aducem la acelaşi numitor. 

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice a semnat contractul cu firma care realizează softului informatic pentru recalcularea pensiilor. Din vară, pensionarii vor începe să primească deciziile de recalculare. De la 1 septembrie vor intra în plată noile pensii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Veşti proaste pentru un milion de pensionari. Ce se întâmplă dacă la recalcularea din septembrie rezultă un venit mai mic