Antena Meniu Search
x

Cum poți să te muți la casa ta într-o lună, chiar dacă n-ai nimic pus deoparte

Protestul băncilor împotriva legii dării în plată, prin impunerea unor avansuri minime la creditele ipotecare standard în lei de 30-35% a durat doar două luni. Măsura trimisese vânzările în cădere liberă, deoarece oamenii nu își permiteau să achite avansul cerut pentru a-și lua o locuință, în timp ce la programul Prima Casă, fondurile erau deja pe terminate.

Protestul băncilor împotriva legii dării în plată, prin impunerea unor avansuri minime la creditele ipotecare standard în lei de 30-35% a durat doar două luni. Măsura trimisese vânzările în cădere liberă, deoarece oamenii nu își permiteau să achite avansul cerut pentru a-și lua o locuință, în timp ce la programul Prima Casă, fondurile erau deja pe terminate.

Odată cu mărirea avansurilor, proprietarii s-au văzut și ei nevoiți să scadă prețurile locuințelor, iar pentru cei care vor să își cumpere un apartament, acesta este cel mai bun moment. Însă achiziționarea unei locuințe nu presupune doar să ai banii jos pentru avans, ci există și alte cheltuieli, de la onorariul cerut de agențiile imobiliare, până la plata notarului.

Cum poți face rost de bani rapid pentru a-ți lua casă

Dacă ai pus ochii pe un apartament și te-ai hotărât asupra lui, vei avea întâi nevoie de avansul cerut de bancă pentru a-ți acorda creditul imobiliar. Chiar și cu un salariu mediu, este greu să pui bani deoparte, mai ales când locuiești într-un oraș mare și ai costuri însemnate pentru chirie, transport sau mâncare. Vorbește cu partenerul de cuplu sau cu părinții tăi și stabiliți un plan. Înainte de criza din 2008, băncile dădeau și două credite aceleiași persoane, cât timp ratele cumulate nu depășeau un procent din salariul datornicului. Acum, cea mai simplă soluție este să iei bani de aici, unde ești asigurat și în caz de șomaj și nu te întreabă nimeni cum vei folosi bugetul respectiv. Așa îți poți finanța avansul, dar îți poți acoperi și cheltuielile cu întocmirea actelor și cu plata agentului imobiliar.

Pentru ce cheltuieli suplimentare trebuie să te pregătești

Dincolo de costul în sine al locuinței, va trebui să suporți și următoarele cheltuieli suplimentare, care pot varia în funcție de modalitatea de dobândire a apartamentului, dar și de modalitatea de plată:

Cheltuielile notariale includ taxele/impozitele către stat, timbrul judiciar, taxa de intabulare a imobilului și onorariul notarului. Suma percepută este un procent din prețul de achiziție al apartamentului. De exemplu, la o locuință de 50.000 de euro, vei plăti 750 de euro pentru întocmirea actelor la notar sau 550 de euro dacă îți cumperi apartament prin programul Prima Casă.

Comisionul perceput de agenția imobiliară reprezintă un procent din prețul apartamentului. Cifra variază între 1 și 5%, iar la suma calculată trebuie să adaugi și TVA-ul.

Cheltuielile bancare apar în cazul în care aplici pentru un credit ipotecar. În această situație, unele bănci percep un comision de analiză a dosarului, o taxă de evaluare a locuinței, precum și un comision de acordare a creditului.

Cheltuielile de posesie apar odată ce ai achiziționat locuința. Impozitul pe locuință se plătește, de regulă, la începutul anului, însă este posibil ca proprietarul să aibă pretenția să îi restitui o parte din sumă, pe lunile rămase.

Asigurarea obligatorie a locuinței sau PAD-ul te va costa 10 euro/an, în cazul în care blocul este din cărămidă nearsă, sau 20 euro/an, pentru locuințele din cărămidă sau beton armat. Această poliță te asigură împotriva dezastrelor naturale, însă, dacă vrei acoperire și pentru alte daune sau accidente, poți opta pentru o asigurare facultativă personalizată.

Cum te asiguri că ai ales cel mai bun apartament

În primul rând, trebuie să stabilești ce tip de apartament îți statisface cel mai bine nevoile. O garsonieră poate fi o investiție bună dacă plănuiești să o închiriezi sau dacă vrei să plătești o rată foarte mică. Un cuplu care plănuiește să își întemeieze o familie va avea nevoie de un apartament cu cel puțin două camere, preferabil decomandat și situat într-o zonă ușor accesibilă, cu parcuri, școli și grădinițe.

Pe de altă parte, de fiecare dată când vizitezi un apartament, este obligatoriu să te interesezi de suma care vine lunar la facturi, atât vara, cât și în anotimpul rece, dacă nu vrei să ai surprize neplăcute. Să plătești cât mai puțin la facturi este esențial, mai ales când ai de rambursat un credit pe o perioadă de câteva zeci de ani. Un bloc reabilitat sau unul din cărămidă va fi mai bine izolat, astfel încât nu vei resimți la fel de zăpușitoare căldura de vară, iar în lunile de iarnă nu vei îngheța de frig, oricât de ger ar fi afară.

Tu ești gata să te muți la casa ta? Ce buget vei aloca pentru cumpărarea locuinței?

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Lucky Business

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Cum poți să te muți la casa ta într-o lună, chiar dacă n-ai nimic pus deoparte