Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum se calculează preţul benzinei

Alimentarea maşinii a devenit un adevărat coşmar. Acum, chiar mai mult, după cele 8 scumpiri din ultimele 10 zile. Un cost care se propagă în întreaga piaţă, pentru că ştim bine, fiecare produs are inclus în valoarea lui şi preţul de transport. Şi pentru că preţurile combustibililor ne afectează atât de mult şi de direct, care e formula de alcătuire a acestora?

de Bogdan Alecsandru

la 09.08.2023 , 17:43

Mecanismul de calcul pentru compunerea prețului unui litru de carburant este simplu. Complicată este doar metoda prin care prețul barilului oscilează de la valori acceptabile la unele imense și apoi se reduce din nou. Pe scurt, prețul unui litru de motorina sau benzină este compus din prețul efectiv al produsului petrolier, dar și din accizele și taxele statului pentru fiecare litru, cursul de schimb valutar și costurile de logistică.

Nu este neapărat obligatoriu ca prețul litrului de combustibil să scadă dacă valoarea barilului scade, dacă valoarea dolarului crește. Dar acestea nu ar avea o mare însemnătate dacă taxele și accizele despre care vorbeam nu ar fi aproape jumătate din prețul de la pompă. Atunci când vărsați în rezervor bezină, vărsați bani și la vânzător, dar și la stat, în același timp. 

Cum s-a ajuns la preţul de 7 lei pe litru de benzină

Vezi și

Spre exemplu, astăzi prețul țițeiului brent, cel care se folosește în Europa, costă 85 dolari și este în creștere, iar dolarul are un preț de 4,51 lei. Dintr-un baril se obțin aproape 159 de litri de benzină. Deci litrul va costa la producție 53 de cenți. Înmulțim în cu prețul dolarului, iar rezultatul este de 2 lei 42. Se adaugă rafinare și distribuție, 50% adaos, adică un total de 3,63 lei. Aici se adaugă acciza la mia de litri de benzină și TVA. Totalul este de cca 7 lei, prețul de la pompă de acum.

În acest moment România se clasează pe locul 3 în topul celor mai ieftini carburanți din Uniunea Europeană, după Bulgaria și Malta. Dar tot e scump, nu e ca și cum ar putea fi fericiți cu 1 euro 45 pentru un litru de motorină sau benzină și puterea de cumpărare de acum, este doar un avantaj de moment. Comparația cu alte țări din Uniune ne face să vedem partea plină a paharului. Cel mai scump combustibil este în Islanda, care desi nu este membru UE este membră a spațiului economic European. În Italia benzina costă 1 euro 92, iar în Germania 1 euro 85 cenți. Salariile în schimb sunt la alt nivel, iar calitatea vieții este la o distanță apreciabilă.

Bogdan Alecsandru Like

Nu există îndatorire pe care să nu o fi făcut, în cei 21 de ani de când sunt în presă, fie aceasta una de reporter, redactor, DJ de programe radio, editor, voiceover, copywriter, producător sau prezentator TV.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri economice » Cum se calculează preţul benzinei