Video Cumperi acum şi ai 30 de zile să plăteşti. Riscurile noului sistem care ia amploare în România
Primeşti, apoi plăteşti sau fratele digital al caietului pe datorie ia tot mai multă amploare în România. Este varianta pentru care optează tot mai mulţi români când vor să îşi cumpere ceva, dar nu au bani în acel moment. Economiştii avertizează, însă, că sistemul te poate face să te îndatorezi mai mult decât poţi duce fără să îţi dai seama.
Brandurile de modă, articole de casă, mobilă şi electrocasnice au tot mai mulţi clienţi care preferă să amâne plata cumpărăturilor.
Plăţi amânate la cumpărături
"Cumpărătorul are la dispoziţie 30 de zile să achite produsul pe care l-a achiziţionat în magazin sau online. Totul, bineînţeles, garantând cu un card, în aşa fel încât cormeciantul, după această perioadă de graţie, să poată să-şi ia banii", transmite Ingrid Tîrziu, reporter Observator.
"A câştigat în pondere destul de mult în ultimele luni. Este un produs foarte pretabil, în contextul în care vrei să probezi nişte produse, nu eşti sigur de mărimea potrivită", spune Andrei Chirilă, director de marketing retailer fashion online.
- Câştiguri record pentru 8 milioane de români cu Pilonul II. Ce pensie privată au acum, în medie, în conturi
- Muncitorii străini care câștigă 6.000 de lei pe lună plus bonusuri. "Țară grozavă, job bun, salariu bun"
- Satul din România unde metrul pătrat de teren se vinde cu un leu. Aici nu a mai rămas niciun locuitor
"Mi se pare un sistem bun, inovativ", crede un român. "Sunt multe avantaje, dacă n-ai posibilitatea sau poate nu mai găseşti modelul pe stoc, e foarte rentabil", spune altcineva.
Cum funcţionează sistemul de plată
Magazinele care nu au propriul lor sistem de plată decalată colaborează cu platforme online. Clientul îşi face cont şi are acces la toate magazinele partenere. Unii comandă şi de mai multe ori pe lună.
"Avem mai mult de 50 000 de clienţi şi peste 100 de magazine partenere. Sunt verificaţi în bazele de date clasice, ANAF, Birou de Credit, dar mai sunt şi alte baze de date unde verificăm credibilitatea informaţiilor pe care le furnizează", spune Raul Durma, director general platformă plată.
"Clientul să-şi plătească în 30 de zile. În cazul în care se răzgândeşte, nu achită nimic către operatorii de plată sau către magazinul online. Dacă se returnează un produs purtat, găsim soluţii", explică Darko Shuleski, manager general magazin de pantofi.
Avertismentul economiştilor
Economiştii ne sfătuiesc să fim chibzuiţi cu plăţile amânate."Poate aduce foarte uşor la supraîndatorare. Pentru că ai tentaţia de a cumpăra lucruri de care nu ai neapărat nevoie şi când vine ziua salariului chiar să ai o problemă în a-ţi plăti. Este foarte important să ne facem un buget şi să economisim din timp pentru toate cheltuielile pe care le avem", avertizează Irina Chiţu, profesoară de educaţie financiară.
Cumpărăturile pe datorie sunt obişnuinţă pentru mulţi români. 4 din 10 au plătit cu cardul de credit de Black Friday sau cadourile de Crăciun.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰