Video De ce s-a scumpit atât de tare carnea de porc, în România. Fermierii sunt și ei copleșiți de creșterea prețurilor
Carnea de porc de la noi e tot mai scumpă. Preţurile la poarta fermei au crescut cu mai bine de 50% faţă de anul trecut, în timp ce media la nivelul Uniunii Europeane este de 30%. La noi scumpirile au scăpat de sub control.
Adrian Balaban are 11 ferme de porci. Din cauza pestei porcine, până acum a pierdut peste o sută de mii de animale. Iar afacerea e în continuare afectată.
Adrian Balaban, proprietar fermă: Vindem săptămânal animale către abatoare. Înainte livram 4.000 de porci pe săptămână, acum, din cauza pestei, am redus mult mult motoarele. Vindem 600 de porci pe săptămână.
Acum fermierul a ajuns să fie copleşit de scumpiri.
Adrian Balaban, proprietar fermă: Preţul doar al furajelor pentru un porc la îngrăşat se apropie de 100 de euro. Un purcel costă undeva între 65 şi 70 de euro, un purcel de 25 de kg. Deci avem 165 de euro cheltuiţi doar pe purcel şi furaj. Nu mai punem restul cheltuielilor, salarii, taxe, impozite, energie.
- Carnea românească, tot mai rară în magazine. Mâncăm porc şi vită din Spania, Germania sau Ungaria, pentru că...
- Anul şcolar începe cu rechizite scumpe. Soluţia la care recurg tot mai mulţi părinţi. "Am 3 copii. Costurile...
- Experiment Observator: Cât costă coşul cu alimente de bază în România, compartiv cu cele din Grecia şi Italia
- "A ajuns mai scump decât carnea". Cât plătesc românii pe un kilogram de peşte proaspăt, de Bunavestire
- Carne artificială, pâine din ciuperci şi drojdie anticancerigenă cu betacaroten. Cum va arăta farfuria viitorului
De aceea e nevoit să vândă mai scump.
Un kilogram de porc în viu costă acum, la poarta fermei, în jur de 8.9 lei
Adrian Balaban, proprietar fermă: Acest preţ este oarecum apropiat de costul de producţie. Preţul a crescut, poate părea mare, numai că acesta este acelaşi preţ cu care vindeam la începutul anului 2020.
Odată cu sacrificarea animalului şi preţul creşte.
Mădălina Chițac, reporter Observator: Preţul cărnii de porc la poarta fermei este din ce în ce mai mare. Acum, o carcasă de 100 de kg costă 216 euro, cu aproape 5% în plus faţă de luna trecută şi cu peste 50 de procente mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru un kilogram de carne de porc se plăteşte la poarta fermei 10,5 lei. Evident, în supermarketuri sau în pieţe preţul este mult mai mare.
Adrian, măcelar: Cotletul e 28, carnea tocată e 20, ceafa e 29. Depinde de fiecare. Ceafa se vinde foarte bine. cotletul, carnea tocată, pieptul. Pentru un grătărel merge. Faţă de anii trecuţi, când preţurile erau mult mai mici... cumpăra lumea mai mult.
Din ce motiv se scumpește carnea de porc în România
România are, de altfel, o creştere mult mai accelerată a preţului cărnii de porc, în comparaţie cu media de la nivelul Uniunii Europene. În plus, ţara noastră a raportat cea mai mare scădere a numărului de sacrificări din UE.
În primele cinci luni ale cestui an, am sacrificat cu 15% mai puţine animale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cauza: efectivele de porci au scăzut drastic, tot pe fondul pestei porcine.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰