Antena Meniu Search
x

Video Carnea românească, tot mai rară în magazine. Mâncăm porc şi vită din Spania, Germania sau Ungaria, pentru că noi nu reuşim să producem

Carnea românească devine o raritate în magazinele de la noi din ţară. În ultima perioadă, frigiderele sunt pline cu produse din import. Mâncăm porc şi vită din Spania, Germania sau Ungaria, pentru că noi nu reuşim să producem cât consumăm. Şi vom importa şi mai mult. Efectivele de animale vor continua să scadă în acest an, din cauza pestei porcine, a lipsei furajelor, dar şi a nepăsării autorităţilor.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 20.08.2022, 20:54

Vezi și

Aşa arată vitrina frigorifică dintr-un supermarket care aparţine unui mare retailer. E plină cu carne de porc din import. Mergem în alt magazin, de unde cumpărăm un kilogram de cotlet de porc. Iar pe unele produse nu apare nici măcar ţara de unde au fost importate. Avem tot mai puţină carne românească. În urmă cu 6 ani, România importa doar 20% din cantitatea de carne de porc pe care o consuma. Acum situaţia s-a schimbat radical. Importăm 80%. La carnea de vită, scenariul se repetă. Reuşim să ne asigurăm doar 30% din consum.

Jumătate din populaţia ţării consumă zilnic carne şi preparate din carne

"Efectivele de porci în România au scăzut dramatic în ultimii cinci ani. Din  2017, de când am avut primele focare de pestă porcină africană, de atunci am avut un declin continuu", a declarat Adrian Balaban, producător carne de porc. "La crescătorii de bovine se vând viţei la înţărcare, la vârsta de până la zece luni. Şi se îngraşă în alte state. Noi vindem animalele în viu, după care cumpărăm carne. Vorbim de sprijin insuficient din partea statului. S-a mai suprapus şi seceta", a declarat Dumitru Grigorean, Asociaţia Crescătorilor de Bovine.

Toate acestea se traduc în animale mai puţine şi importuri tot mai mari. "Cred că anul acesta vom avea un nivel egal cu 2007 sau 2008 ca producţie, an care a fost unul din cei mai răi din ultimii 10", a declarat Adrian Balaban, producător carne de porc. "Există riscul de a asista neputincioşi la o scădere mult mai mare a efectivelor", a declarat Dumitru Grigorean, Asociaţia Crescătorilor de Bovine. Jumătate din populaţia ţării consumă zilnic carne şi preparate din carne. În 2021, consumul mediu lunar de carne proaspătă a fost de 3,8 kilograme pe cap de locuitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Carnea românească, tot mai rară în magazine. Mâncăm porc şi vită din Spania, Germania sau Ungaria, pentru că noi nu reuşim să producem