Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Experiment Observator: Cât costă coşul cu alimente de bază în România, compartiv cu cele din Grecia şi Italia

Pe zi ce trece dăm tot mai mulţi bani pe mâncare. "Pâinea de un leu" costă acum doi lei, iar litrul de ulei ţine pasul cu cel de motorină. Asta deşi pâinea, uleiul şi alte alimente de bază sunt produse, în mare parte, aici în România. Valul de scumpiri nu a iertat nicio ţară europeană. Reporterii Observator au făcut un experiment prin care au comparat coşul minim de cumpărături de la noi cu cel din alte două ţări europene.

de Alin Stan

la 23.08.2022 , 19:46

Au trecut vremurile în care mâncarea era mai ieftină în România ca oriunde altundeva. Alimentele s-au scumpit doar în ultimul an cu peste 15%, aşa că multe produse, deşi de origine autohtonă, costă la fel ca în alte ţări din Europa.

La raionul cu lapte, un singur litru costă 4 lei şi 99 de bani. În coşul de cumpărături adăugăm şi o caserolă de pulpe de pui pentru care dăm 19 lei şi 74 de bani.

O caserolă de pui, de pulpe de pui în Grecia, se poate găsi şi cu 3 euro şi 65 de cenţi kilogramul. Un litru de lapte costă 79 de cenţi.

Vezi și

Am ales şapte alimente de bază şi am comparat preţurile din România cu cele din Grecia şi Italia

Pe acelaşi subiect

La multe produse nu mai sunt diferenţe.

50 de lei, atât ne costă coşul minim de cumpărături într-un hipermarket din România. Asta în condiţiile în care am ales cele mai ieftine produse din fiecare categorie. Aceleaşi produse, cumpărate din Grecia, ne scot din buzunar cu 15 de lei mai mult. În Vest este semnificativ mai scump. Însă, diferenţa faţă de România este din ce în ce mai mică.

Cornelia Crîşmaru, corespondent Italia: „Pentru un coş de cumpărături cu alimente de bază: pâine, făină, lapte, ulei şi ouă, am plătit la acest supermarket din Italia 17 euro.”

Dacă ne raportăm la salariul mediu net, un român poate cumpăra ceva mai multe alimente decât un grec, dar semnificativ mai puţin faţă de un italian.

Venitul mediu din Italia este dublu faţă de cel din România

Peste tot, alimentele s-au scumpit din cauza costului mult mai mare al energiei, amplificat de războiul din Ucraina.

Adrian Codîrlaşu, economist: „Rămâne o componentă importantă pentru Europa care tot va avea impact asupra preţurilor şi anume gazul natural. Gazul natural a atins noi maxime, tot datorită conflictului din Ucraina şi va rămâne extrem de volatil în perioada următoare. Contribuie direct la preţul produselor agricole.”

Specialiştii estimează că seceta din această vară va provoca un nou val de scumpi la alimente.

Alin Stan Like

Am dat scena, primul drum pe care îl alesesem în viață, pe televiziune. Mărturisesc că am visat să fiu în fața voastră, a celor care ne privesc și citesc încă din copilărie. Munca în televiziune m-a cucerit însă.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri economice » Experiment Observator: Cât costă coşul cu alimente de bază în România, compartiv cu cele din Grecia şi Italia