Declaraţia UIMITOARE a şefului uneia dintre cele mai mari bănci elvețiene cu privire la FRANC!
Decizia Băncii Naționale a Elveției (BNS) privind eliminarea pragului minim al cursului de schimb euro-franc este posibil să afecteze profitabilitatea multor manageri de fonduri din Elveția și, de asemenea, ar putea accelera consolidarea în industrie

Decizia Băncii Naționale a Elveției (BNS) privind eliminarea pragului minim al cursului de schimb euro-franc este posibil să afecteze profitabilitatea multor manageri de fonduri din Elveția și, de asemenea, ar putea accelera consolidarea în industrie
Banca Națională a Elveției a luat, joi, prin surprindere piețele financiare, după ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Anunțul a provocat o apreciere de 30% a francului elvețian în raport cu moneda euro, precum și scăderi masive ale acțiunilor companiilor elvețiene pe fondul îngrijorărilor că exportatorii elvețieni vor avea dificultăți în a-și vinde produsele peste hotare.
Boris Collardi, directorul Julius Baer, a treia mare bancă elvețiană, a subliniat că un franc puternic ar fi o sursă de îngrijorare pentru multe bănci private elvețiene, care câștigă majoritatea veniturilor în valută, relateaza Agerpres.
În consecință, aceasta va afecta în mod direct profitabilitatea instituțiilor elvețiene dacă nu facem nimic', a declarat Boris Collardi.
- Vouchere de vacanţă 2025. Guvernul a anunţat condiţiile în care tichetele vor fi oferite bugetarilor
- George Simion: Nu voi candida la postul de președinte al României
- George Simion: Băsescu, Vicol, Mungiu-Pippidi, Pricopie, toți vor eliminarea mea. Să vă fie rușine. Asta nu este...
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 3 aprilie 2025. Au crescut cu 4 bani pe litru
- Bursa de la Bucureşti a început în scădere şedinţa de tranzacţionare de joi, după anunţul lui Donald Trump
Potrivit acestuia, decizia BNS se va reflecta în creșterea raportului costuri-venituri pentru unele bănci, punând presiune asupra acestora să fuzioneze, să vândă sau să-și închidă porțile.
Boris Collardi a mai spus că este posibil ca peste cinci ani în Elveția să mai existe doar circa 100 de manageri de fonduri. Aceasta, după ce între 2005 și 2013 numărul băncilor private din Elveția s-a diminuat cu 24%, până la 139, în condițiile în care presiunile asupra marjelor, creșterea costurilor și eliminarea secretului bancar au dus la o consolidare a pieței.
Separat, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că decizia Băncii Naționale a Elveției a fost un 'caz special' și nu ar trebui să aibă un efect pe termen lung asupra monedei europene.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰