Antena Meniu Search
x

Declaraţia unică 2023. Termen de depunere şi modificările apărute

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au dat publicităţii, în cursul zilei de miercuri, modul în care arată formularul pentru Declaraţia unică 2023.

de Redactia Observator

la 11.01.2023 , 14:16

Declaraţia unică 2023 trebuie depusă până la 25 mai 2023
Declaraţia unică 2023 trebuie depusă până la 25 mai 2023
  • Declaraţia unică 2023 trebuie depusă până la 25 mai 2023.

Declaraţia unică 2023 este documentul pe care trebuie să-l completeze contribuabilii care au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România sau din străinătate şi, totodată, datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.

Declaraţia unică 2023 trebuie depusă până la 25 mai 2023, altfel existând riscul apariţiei unor amenzi şi/ sau penalizări.

Ce modificări au apărut la declaraţia unică

Articolul continuă după reclamă

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală anunţă că declaraţia unică 2023 a suferit mai multe modificări faţă de cele depuse în anii precedenţi.

Pe acelaşi subiect

Una dintre modificări are în prim plan partea de estimări care trebuie luată în calcul. Au fost introduse noi plafoane pentru plata contribuţiilor, astfel că trebuie să luaţi în calcul plafonul de 12 salarii minime care a fost în vigoare anul trecut, respectiv 30.600 lei.

De asemenea, trebuie să luaţi în calcul faptul că s-a schimbat modul de stabilire a bazei de calcul al impozitului pe venit din cedarea folosinței bunurilor. Astfel, de la 1 ianuarie 2023, venitul brut reprezintă venit anual impozabil.

Declaraţia unică 2023 poate fi depusă inclusiv prin intermediul SPV (Spaţiul Privat Virtual) însă, în acest caz, trebuie să luaţi în calcul mai multe situaţii: Dacă dispuneţi de un certificat digital calificat înregistrat pe portalul ANAF (https://www.anaf.ro), vă recomandăm să accesaţi aplicaţia "Abonare/Editare - Spaţiul Privat Virtual - Persoane Fizice" pentru a deveni utilizator SPV. Dacă dispuneţi de un certificat digital calificat şi nu sunteţi înregistrat pe portalul ANAF (https://www.anaf.ro), vă recomandăm să accesaţi aplicaţia "Înregistrare utilizatori declaraţii persoane fizice", pentru a vă putea abona ca utilizator la SPV.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că vor scădea cu mult ratele, după micşorarea dobânzii-cheie?
Observator » Stiri economice » Declaraţia unică 2023. Termen de depunere şi modificările apărute