Dobânzile explodează! Ratele sunt mai mari la fiecare trei sau șase luni, iar ROBOR-ul continuă să crească
Astăzi, milioane de oameni s-au trezit într-un nou şoc financiar. ROBOR, indicele care dă peste cap dobânzile creditelor în lei, a depăşit pragul critic de 2%.
Creşterea economică record nu înseamnă şi o relaxare a românilor împovăraţi de datorii. Astăzi, milioane de oameni s-au trezit într-un nou şoc financiar. ROBOR, indicele care dă peste cap dobânzile creditelor în lei, a depăşit pragul critic de 2%. Şi nu se opreşte.
Specialiştii puternici din piaţă nu cred într-o creştere economică sănătoasă. Şi vorbesc despre o bulă care curând s-ar putea sparge. Primul indiciu vine chiar de la sute de mii de români. Au părăsit ţara, pentru un alt viitor. În 2017 e cel mai mare exod, după criza din 2010.
Indicele în funcţie de care băncile calculează, la trei luni, dobânzile a ajuns la 2,06%.
Fără precedent în ultimii trei ani este şi valoarea indicelui robor la 6 luni. A ajuns la 2,17%.
Asta se traduce prin rate mai mari cu 10-18 la sută faţă de lunile calme din vară. Când nu începuse cutremurul financiar.
Analiştii cred că va continua trendul ascendent.
Radu Soviani, analist economic: "Se va depasi nivelul de 3% cu siguranta dupa ce va trece perioada sarbatorilor, pt ca atunci statul va arunca in piata cu bani. Are o tinta de deficit bugetar de 3 la suta, dupa 10 luni sunt la 1 la suta. Aceasta masa de lei va tempera presiunea de majorare a ratelor de dobanda."
Adrian Benţa, analist economic: "Exista o lipsa de lichiditati pe piata, bancile se impruta intre ele la dobanzi mai mari si din pacate asta este efectul ROBOR."
În ziua critică pentru milioane de români, Guvernul anunţă că România, oficial, o duce bine.
Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor: "România este in acest moment prima tara din UE ca si crestere economica."
Mihai Tudose, premierul României: "O veste buna, proasta pt cei care ne vedeau in chinuri 8,8 crestere economica. Nu numai ca nu am murit cum ne doreau unii, suntem de invidiat pe locul 3 in lume."
Industria auto este cea care ne-a ridicat în acest sfârşit de an. Totuşi, speciliştii avertizează.
Cosea Mircea, analist economic: "În acest context, singura veste bună este întărirea uşoară a leului în raport cu EURO. BNR a cotat moneda europeană la 4,63 de lei, în scădere faţă de ziua de luni, atunci când a atins un prag istoric de aproape 4,65 lei."
Dar scumpirile nu pot fi anulate. Preţurile mari la combustibili alimentează valul puternic.
Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport: "Suntem deja victimele supraaccizării artificiale, ingenunchiati suntem in fata unui val de scumpiri. Pe cresteri operationale avem o crestere majora."
Creştere pe care o vom resimţi la produsele de la raft. Majorări sunt anunţate şi la energie electrică dar şi la gaze, de la 1 ianuarie 2018.
În anul în care economia a crescut ca niciunde în Europa, se înregistrează totuşi cel mai mare exod, după criza din 2010.
Aproape 210.000 de români au părăsit România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰