Antena Meniu Search
x

Piața muncii resimte efectele crizei sanitare. Afaceri restrânse și tot mai mulți șomeri în România

Criza economică se adânceşte, iar, în lipsa altor soluţii, foarte mulţi dintre manageri vor recurge la concedieri. Rata şomajului deja a crescut, iar analiştii economici se aşteaptă ca trendul să rămână la fel, până la sfârşitul acestui an. În acest timp, angajaţii rămaşi fără loc de muncă nu ştiu de unde să mai taie din cheltuieli ca să poată trăi decent.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 12.10.2020, 00:32

Vezi și
  • În trimestrul al doilea, adică în lunile aprilie, mai, iunie, România număra 482.000 de şomeri
  • Analiştii economici estimează că până la finalul anului rata somajului va creşte la 7%

Efectele crizei sanitare se văd pe piaţa muncii. În trimestrul al doilea, adică în lunile aprilie, mai, iunie, România număra 482.000 de şomeri. Cu o sută de mii mai mulţi faţă de trimestrul anterior, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Tica este mama a trei fete. Pandemia a forţat-o să renunţe la locul de muncă din domeniul bancar.

Tica, somer: Nu avem alta varianta, sotul lucreaza in strainatate.

Reporter: Cum va descurcati acum cu banii, ca presupun ca e mai dificil?

Tica, somer: Am facut si facem sacrificii in continuare.

Cu un salariu în minus, traiul zilnic a devenit mai greu.

Tica, somer: Renuntam la toate placerile de care am fi putut beneficia sa avem un trai decent. Alta varianta nu avem.

Angajaţi sau angajatori, cu toţii privesc cu neîncredere către viitor. Dacă la începutul anului, antreprenorii aveau în plan extinderea afacerilor, acum prioritatea e să reducă pierderile.

Andreea administrează o companie de turism. În pandemie a fost nevoită să renunţe la 10 la sută din angajaţi.

Andreea Ştefania Catană, manager agentie turism: Din martie activitatea a fost atat de mult afectata incat vanzarile au scazut aproape de zero sau chiar zero in anumite luni. Nu s-au mai facut rezervari. Am avut acelasi cheltuieli, in continuare s-au platit salarii, chirii, impozite si taxe.

Principala problemă a fost prăbuşirea vânzărilor. În HORECA, spre exemplu, afacerile companiilor au scăzut cu mai bine de 70 de procente.

Matei Ionescu, administrator restaurant: Ne-a afectat din plin in ceea ce insemna venituri si forta de munca. Fiecare luna care trece face sa ne fie viata si mai grea.

Niciun domeniu nu a scăpat de criză. Un studiu recent arată că peste jumătate dintre companii se pregătesc de restructurări.

Adrian Negrescu, consultant economic: Economia este intr-o zona critica, facturile se platesc tot mai greu. Vor fi disponibilizări de personal in perioada urmatoare. Probabil in luna noimebrie incolo, mai cu seama stim la sfarsitul lunii octombrie statul va veni si va cere taxele si impozitele restante de la inceputul anului si pana acum.

Analiştii economici estimează că până la finalul anului rata somajului va creşte la 7%. În trimestrul doi deja a ajuns la 5,4%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Piața muncii resimte efectele crizei sanitare. Afaceri restrânse și tot mai mulți șomeri în România