Video EXCLUSIV. Ministrul Energiei anunţă o schimbare importantă la plafonarea facturilor
Chiar dacă preţurile energiei au scăzut, facturile rămân la fel. Plafoanele existente la gaze şi electricitate nu se mai modifică. În plus, într-un interviu oferit pentru Observator, ministrul Energiei spune că, de anul viitor, de plafonare vor beneficia doar cei din categoriile vulnerabile.
Nu vom avea facturi mai mici în lunile următoare. Plafoanele de la gaze şi energie electrică nu vor mai scădea.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Scenariul de bază este să nu umblăm la plafoane. Furnizorii oricum facturează sub plafon. E o piaţă totuşi competitivă. De câte ori ajustăm plafoanele toţi furnizorii trebuie să-şi modifice sistemele informatice. Asta înseamnă că pot genera erori.
Schimbare importantă la plafonarea facturilor
Mădălina Chiţac, reporter Observator: Vor rămâne în vigoare plafoanele din prezent. 31 de bani pe kWh la gaze şi 68, 80 de bani, respectiv 1,3 lei pe kWh la energie, plătite în funcţie de cât consumăm. În prezent, la gaze, toţi furnizorii facturează sub preţul de 31 de bani pe kWh. La energie electrică însă preţurile n-au scăzut aşa de mult.
- Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un milion de persoane ar putea beneficia de o...
- Cine este furnizorul care a mărit de 10 ori preţul la energie, după expirarea plafonării
- Românii care ar putea plăti facturi şi de 8 ori mai mari la energie. Viitor sumbru după eliminarea plafonării
Aşa că nu se coboară decât sub plafonul de 1,3 lei pe kWh, în cazul celor care consumă peste 255kw/h lunar.
Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Preţurile la energie electrică sunt mai mari decât preţurile pe care le plătesc consumatorii. Este prea devreme să acţionăm cu privire la scăderea plafoanelor.
Dana Dărăban, director ACUE: Oamenii care intră în aceste două plafoane, 0.68 şi 0.80, şi sunt în jur de 7 milioane, nu vor suferi nicio modificare.
Reporter-Clienţi: Plafonarea ajută. nu toată lumea are posibilitatea de a plăti facturile.
- Oricum sunt scumpe, oricum e escrocherie.
- Cât de mult plătiţi într-o lună? Cam 400 de lei. Şi la lumină am plătit un milion şi.
Actuala schemă de plafonare e valabilă până în martie 2025. Ministerul Energiei are în vedere ca, după expirare, doar cei vulnerabili să primească un preţ plafonat.
Şi recomandă celor care nu sunt mulţumiţi de facturile plătite să îşi schimbe furnizorul.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Dacă veţi constata că furnizorul vă facturează la nivelul maxim vi-l puteţi schimba foarte uşor pe site-ul ANRE. Să meargă înspre acei furnizori care oferă preţurile cele mai bune şi categoric sub plafon.
Dana Dărăban, director ACUE: Este foarte important să se uite la preţ, la perioada pe care semnează.
Ministerul vrea să modifice, însă, mecanismul de achiziţie centralizată a energiei prin care furnizorul cumpăra de la producător energie la un preţ plafonat. Modificările ar urma să fie puse în curând în transparenţă decizională şi să se aplice din aprilie sau mai.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰