Video Experiment unic în România: biologii din Constanţa vor să adapteze dorada la apa din Marea Neagră. Cât costă un kilogram
Dorada, peştele vedetă întâlnit în apele Mediteranei sau Mării Adriatice, ar putea ajunge la tine direct din Marea Neagră. Biologii marini încearcă să aclimatizeze specia şi la noi. Deocamdată doar în cadrul unui experiment, dar speră ca în câţiva ani orice restaurant de pe litoral să poate servi doradă românească.
Biolog: Extrag peşti din lotul care stă acum la o salinitate foarte ridicată şi-i vor transfera în acvariile cu salinitate apropiată, identică de cea a Mării Negre.
E un prim pas pentru adaptarea doradei la apa din Marea Neagră. Experimentul e făcut de biologii de la Institutul de Cercetări Marine din Constanţa care au adus specia de peşte din zone unde apa este mult mai caldă şi extrem de sărată.
Victor Niţă, cercetător: Am adus un lot de 200 de exemplare din Italia, din Marea Adriatică. Sunt în laboratorul nostru cam de o săptămână şi arată foarte bine, nu am înregistrat mortalităţi.
Apa din laborator e adusă la o temperatură de 15 - 20 de grade Celsius.
- Cine este hoţul pantofilor lui Dorothy din Vrăjitorul din Oz. Purtaţi de actriţa Judy Garland în 1939,...
- Cea mai veche Biblie ebraică din lume, vândută cu 38,1 milioane de dolari la o licitație. A fost cumpărată de...
- O tânără din Nigeria vrea să stabilească un nou record mondial: a gătit peste 100 de ore non-stop. Hilda a...
Biolog: Apă de mare şi sare specială pentru acvacultură. PH-ul 8,2 este foarte bun. Salinitatea este 36 la mie. Exact ca în marea adriatică. Oxigenul dizovlat, 95%, care este foarte bun.
Specia a ajuns şi pe cale naturală la noi în ţară. Se prinde ocazional în zonele Constanţa, Agigea sau Tuzla.
Pescari: N-am prins niciodată până anul trecut. Una, dacă prinzi două, maximum.
Explicaţia ar fi că temperatura apei din mare a crescut cu aproape două grade Celsius în ultimii 60 de ani.
Laura Boicenko, director științific INCDM Grigore Antipa: Aceste cercetări nu se limitează doar la această specie. Sunt cercetări şi pe alte specii. Este important să se facă cercetări şi să se crească în mediu controlat pentru o perioadă. Ulterior, cercetările o să ne spună cum s-ar putea dezvolta ea în mediu natural.
În prezent, cumpărăm din pieţe doradă adusă din Italia, Grecia, Franţa şi Spania. Un kilogram costă în jur de 40 de lei. De altfel, 90% din peştele pe care îl consumăm provine din export. Anual, un român mănâncă în jur de 4 - 6 kilograme de peşte.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰